Варфоломій: Лише Вселенський патріархат встановлює канонічний порядок

Четвер, 6 вересня 2018, 12:52

Константинопольський патріархат має виключні права на вирішення проблем православного світу, заявив Вселенський патріарх Варфоломій.

Про це він сказав на Синаксисі (Архієрейському Соборі), що завершився в Стамбулі, повідомляє "Интерфакс".

"Вселенський патріархат несе відповідальність за встановлення церковного і канонічного порядку, оскільки лише він має канонічний привілей (...) для виконання цього найвищого і виключного обов'язку", – зазначив патріарх Варфоломій.

"Якщо Вселенський патріархат відмовиться від своєї відповідальності і піде з міжправославної сцени, то помісні Церкви будуть діяти "як вівці без пастиря", – заявив він.

Однією з головних тем високого зібрання були "питання, що становлять міжправославний інтерес", зокрема надання Україні томосу про створення "єдиної помісної церкви".

У своєму програмному виступі на Синаксисі патріарх Варфоломій припустив, що спроби вирішувати міжправославні проблеми без участі Константинополя ризикують провалитися.

"Часом ми стикаємося з випробуваннями і спокусами саме тому, що деякі люди помилково вважають, ніби можуть любити Православну церкву, а не Вселенський патріархат, забуваючи, що він втілює справжній етос Православ'я", – заявив патріарх.

Він також зазначив, що Константинопольська церква прагне "єдності й стабільності православ'я, загального церковного свідчення".

"Вселенський патріархат, будучи відповідальним за збереження єдності, а також координацію міжправославних відносин і всеправославних ініціатив, здійснює це святе служіння в православному світі, сумлінно дотримуючись непорушних еклезіологічних і канонічних принципів традиції наших отців", – сказав патріарх.

Варфоломій зазначив, що виклики сучасності вимагають спільної відповіді християн.

"Вселенський патріархат зобов'язаний нагадувати всім про соборність і вселенський характер Церкви, пропагуючи дух примирення, який долає конфлікти і служить єдності православ'я", – вважає він.

Московська патріархія виступила проти надання Україні томосу, запевняючи а канонічній необґрунтованості втручання Константинополя в церковні справи країни.