З початку року побільшало українців, які бачать наступ на свободу слова

Вівторок, 16 жовтня 2018, 13:11

Більше третини українців вважають, що в країні відбувається наступ на свободу слова, але ще третина думають, що держава слабо реагує на засилля прокремлівських пропагандистських ЗМІ.

Про це свідчать дані всеукраїнського опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного у вересні.

Так у вересні 35% опитаних вважали, що в Україні відбувається наступ на свободу слова у під час аналогічного опитування у лютому цей відсоток складав 29.6).

Водночас 30% респондентів - притримувались протилежної думки, що в Україні занадто багато прокремлівських пропагандистських ЗМІ, а держава й суспільство на це слабко реагують (раніше було 33%).

Соціологи зауважують, що значній частині респондентів було важко визначитись зі своєю позицією (близько 35% або не змогли вибрати відповідь або відмовились відповідати).

КМІС проводив власне всеукраїнське опитування громадської думки з 8 по 23 вересня 2018 року.

Методом особистого інтерв'ю було опитано 2026 респондентів, що мешкають у 109 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим) за 4-х ступеневою стохастичною вибіркою, що репрезентативна для населення України віком від 18 років. 

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн–ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% – для показників близьких до 25%, 2,0% – для показників близьких до 10%, 1,4% – для показників близьких до 5%.