У Молдові та Грузії ще думають, чи підтримувати демарш РПЦ

Середа, 17 жовтня 2018, 12:11

Православні церкви Молдови і Грузії поки вивчають рішення Синоду Російської православної церкви розірвати всі зв'язки з Константинопольською патріархією.

Коментарі представників цих церков зібрала "Новая газета".

"На даний момент, поки немає позиції Румунської православної церкви і (немає) консенсусу, вираженого через рішення синоду, ми не можемо висловлюватися", – заявив виданню ZdG секретар кабінету Митрополії Бессарабії священнослужитель Андрій Букліш.

"Чекаємо наступної зустрічі Священного Синоду Румунської православної церкви, і, якою б не була позиція Румунської православної церкви, ми будемо солідарні з нею", – зазначив священнослужитель.

У Грузії обіцяють неупереджено вивчити обидві позиції

"Ми вислухали рішення Вселенського патріархату з приводу Української церкви. Ми повинні уважно вивчити аргументи Московського патріархату і, швидше за все, будуть аргументи з боку Константинопольського патріархату. Ми поки утримаємося від інших коментарів", - заявив секретар Католикоса-Патріарха Грузії Мікаел Ботковелі на Facebook сторінці телеканалу грузинської патріархії.

"Це великий матеріал, це норми канонічного права, які потребують ґрунтовного і глибокого дослідження. Ми уважно і неупереджено вивчимо обидві позиції, і після цього Священний синод грузинської православної церкви розгляне ці питання", – зазначив він.

Безумовно підтримала рішення РПЦ тільки її білоруська "дочка".

"БПЦ взяла і підтримала. БПЦ – це 15 протоієреїв, цілий Синод, який ще 11 вересня однозначно виступив із заявою про підтримку ситуації по Україні", – розповів Єврорадіо голова Синодального інформаційного відділу БПЦ протоієрей Сергій Лепін.

За його словами, патріарх Кирил і члени синоду РПЦ зустрічалися з членами синоду БПЦ, у них була можливість узгодити свої позиції.

15 жовтня Синод Російської православної церкви заявив про розрив стосунків з Константинопольським патріархатом.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській церкві.

Також Синод зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української автокефальної провославної церкви Макарія.

Глава УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що найближчим часом відбудеться об’єднавчий Архієрейський собор для створення єдиної Української помісної церкви.