Екс-керівника "Спецтехноекспорту" засікли в елітному "будинку матері"

Середа, 17 жовтня 2018, 13:29

Родина керівника "Спецтехноекспорту" Павла Барбула одразу після його звільнення з держпідприємства заволоділа новим великим будинком у Конча-Заспі.

Про це повідомляє Bihus.info.

Павло Барбул очолював ДП "Спецтехноекспорт" з початку 2015-го до літа 2018 року. Це підприємство належить до складу держконцерну "Укроборонпром" і займається експортом зброї та товарів військового призначення.  

Влітку Барбула звільнили зі "Спецтехноекспорту" (СТЕ). 17 липня він подав декларацію перед звільненням.

А 14 серпня його мати, Каріна Атанасян, за договором купівлі-продажу стала власницею будинку в елітному смт Козин під Києвом.

Йдеться про будинок на 435 кв. м. на кількох земельних ділянках загалом на 14 соток, із господарськими спорудами і фонтаном.

Хоча будинок записаний на матір Барбула, журналісти зафіксували, як вранці з кооперативу виїжджає мерседес самого екс-очільника СТЕ.

За кілька хвилин з того ж кооперативу виїхав і Рейндж Ровер, записаний на Олену Барбул (у деклараціях чиновник СТЕ за 2016 і 2017 роки серед членів родини було вказано лише сина, дружини і її майна не значилося).

Будинки такої площі в Козині, саме на цій вулиці на дамбі, продають від 500 тис. дол. (без ремонту і немебльовані) до 1,75 млн дол. (з ремонтом і мебльовані), ціна також варіюється залежно від розміру земельної ділянки.

У попередніх деклараціях Барбул вказував дві квартири (в Одесі та Києві) і одне авто - Mercedes-Benz GL 350 CDI 4 Matic.

У 2016 році він мав 1,72 млн грн зарплатні від СТЕ та зберігав 1,48 млн грн готівкою. У 2017 році задекларував 3 млн грн зарплатні і на кінець року мав 4,63 млн грн готівкою, без банківських рахунків.

У деклараціях про суттєві зміни за минулий рік фігурували продаж нерухомості за 1 млн грн. (паралельно з декларації зникла маленька квартира в Одесі та земельна ділянка під Києвом) та отримана від матері в подарунок квартира в Одесі. 

При звільненні в декларації Барбула вже значилося майже 6 млн грн готівкою (близько 240 тис. дол.).

Будинок у закритому кооперативі, крім Барбулів, мають екс-міністр транспорту Євген Червоненко, син екс-мера Києва Леоніда Чорновецького Степан, а також родина уже відомого Сергія Семочка – першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки.

Минулої осені Генеральна прокуратура спільно з Фіскальною службою почали розслідувати можливу розтрату службовими особами "Спецтехноекспорту" 198 млн грн шляхом виведення коштів через фіктивне ТОВ "Картер Груп".

Пізніше перелік "фіктарів", із якими співпрацював СТЕ, розширився ще кількома фірмами – ТОВ "Юнекс Мейн" і ТОВ "НПК Авіаремсервіс".

Обшуки проводили і в офісі "Спецтехноекспорту", і особисто у Барбула вдома.

У СТЕ тоді заявили, що лише виконували комісійну угоду: обслуговували експорт приватної компанії. Яким чином держпідприємство обслуговувало фіктивну компанію, не пояснювали.

Згодом ці ж компанії спливли у переліку фірм, якими цікавилося Національне антикорупційне бюро в рамках окремого провадження щодо можливих махінацій у СТЕ.

Пізніше ті ж факти й компанії зацікавили Службу безпеки України.

За рік результатів розслідування в жодного з правоохоронних органів немає, констатує Bihus.Info.