Серед відомих прихильників законопроекту БПП про мови знайшли "мертві душі"

Середа, 3 жовтня 2018, 16:18

У листі відомих громадських діячів на підтримку законопроекту від БПП про мови виявили кількох людей, які вже померли, або кажуть, що нічого не підписували.

Зокрема, про це пише у своїй колонці на "Українській правді" активіст Євромайдану, директор Школи відповідальної політики Андрій Юсов.

За його словами, серед 149 "підписантів" на підтримку "декларативного" законопроекту 5556 містяться прізвища Левка Лук'яненка, Мирослава Поповича та Івана Драча, які вже померли, а Євген Бистрицький та Олег Чорногуз спростували інформацію про свій підпис.

І дійсно, Бистрицький на своїй сторінці у Facebook пише: "Оскільки мене питають, чи підписувався я на підтримку законопроекту №5556 "Про мови в Україні", повідомляю, що я не ставив свого підпису під жодним зверненням щодо нього".

У тому ж Facebook онучка Чорногуза Ярина робить схожу заяву: "Хочу цим постом усіх проінформувати, що прізвище мого дідуся Олега Чорногуза використали без його відома у зверненні "149 митців".

Вона додає, що вини разом із дідусем нарахували у зверненні, окрім нього, ще мінімум 6 імен людей, які вже пішли з життя.

Ярина Чорногуз пояснює, що цим законопроектом нардепи від Блоку Петра Порошенка "хочуть унеможливити прийняття розробленого громадськістю законопроекту №5670-д "Про функціонування української мови як державної". Вони намагаються "розтягнути голоси депутатів" і не дати шансу законодавчій ініціативі, яка пропонує дієву реформу.

За інформацією Юсова, деякі люди зі списку підписантів, зокрема Іван Малкович, Іван Драч (ще до смерті) та Микола Жулинський, насправді підписувалися саме за законопроект 5670-д.

"Таким чином, не зрозуміло скільки людей і чи взагалі хтось підписував це звернення насправді", - каже він.

Як запевняє Юсов, саме громадський законопроект N5670-д дійсно має найширшу підтримку серед діячів культури, громадських діячів, народних депутатів та профільних органів виконавчої влади.

"Прийняття цього закону підтримали у своїх листах, заявах і зверненнях понад 70 всеукраїнських і сотні місцевих громадських організацій, зокрема понад 50 громадських організацій з Донецької області, вчені ради Києво-Могилянської академії, Київського національного університету, Львівського національного університету, інші наукові й академічні установи, Міністерство культури, Міністерство науки й освіти, Міністерство молоді та спорту, Держкомтелерадіо, громадські та культурні діячі", - пише він.

Раніше повідомлялося, що українські письменники, вчені та громадські діячі виступили з підтримкою зареєстрованого у Верховній Раді законопроекту №5556 "Про мови в Україні" і закликали народних депутатів прийняти його.

Євген Кізілов, УП