Окупанти просять до 17 років в'язниці для фігурантів "Хізб ут-Тахрір"

Вівторок, 11 грудня 2018, 18:59

Російські прокурори просять призначити від 10 до 17 років позбавлення волі кримчанам, які проходять у так званій "бахчисарайській справі Хізб ут-Тахрір".

Про це повідомляє "Кримська солідарність".

"Прокурор запросив Енверу Мамутову 17 років, Ремзі Меметову 12.5 років, Рустему Абільтарову 10 років, Зеврі Абсеітову 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму", – йдеться у повідомленні.

Мусульманину Енверу Мамутову інкримінують ч. 1 ст. 205.5 КК РФ ("Організація діяльності терористичної організації", до довічного позбавлення волі).

Мусульман Рустема Абільтарова, Зеврі Абсеітова і Ремзі Меметова звинувачують за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ ( "Участь в діяльності терористичної організації", до 10 років позбавлення волі).

Усім також закидають ч. 2 ст. 35, ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ ("Підготовка до насильницького захоплення влади організованою групою за попередньою змовою", до 20 років позбавлення волі).

Кримчан судять у Північно-Кавказькому окружному військовому суді у російському Ростові-на-Дону.

Усі звинувачення пов'язані з причетністю до діяльності "Хізб ут-Тахрір" - міжнародної релігійно-політичної організації, яка в 2003 році була визнана в Росії терористичною.

Усі фігуранти Бахчисарайського справи перебувають під вартою з 12 травня 2016 року.

Представники міжнародної ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії і в окупованому нею Криму.

Захисники заарештованих і засуджених у "справі Хізб ут-Тахрір" кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою.