Третина українців відчувають погіршення з правами людини після Майдану

Середа, 12 грудня 2018, 13:08

Зміни у дотриманні прав людини з часу Євромайдану українці оцінюють доволі песимістично, констатує Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва.

Дослідження базується на даних загальнонаціонального опитування, яке з 11 до 24 липня 2018 року провели фонд і фірма "Юкрейніан соціолоджі сервіс" на замовлення Програми розвитку ООН в Україні та у співпраці з Центром інформації про права людини.

"Лише 4% вважають, що ситуація в цій сфері покращилася, ще 17% вважають, що щось змінювалося на краще, але водночас щось змінювалося на гірше. Натомість 34% заявили, що ситуація однозначно стала гіршою, а ще 29% вважають, що жодних змін не відбулося", – йдеться у звіті.

Погіршення ситуації з дотриманням людських прав і свобод частіше відзначали мешканці сходу та центру (відповідно 49% і 39%ї), ніж інших регіонів України (22-24% опитаних).

Однаково низько фіксують покращення ситуації в усіх регіонах, а про відсутність змін значно частіше казали респонденти з Донбасу (58%) та півдня (50%).

Однозначно негативних оцінок більше у найстарших респондентів (40%), трохи менше їх – серед осіб середнього віку (34%), найменший – серед молоді (26%).

На запитання, з якими саме правами ситуація погіршилася, право на достатній рівень життя згадали 36% тих, хто відповів на це запитання.

На другому місці – право на соціальне забезпечення (24%) та право на працю (24%).  17% респондентів вбачає погіршення ситуації з реалізацією права на справедливий суд.

Погіршення ситуації з іншими правами відзначали менше 15% тих, хто відповідав на це запитання.

Серед прав, забезпечення яких покращилося, опитані частіше згадували свободу пересування та свобода вибору місця проживання (12%), право на свободу думки, совісті та релігії (9%), свободу вираження та доступ до інформації (7%).

Експерт Центру інформації про права людини Володимир Яворський наголошує, що об’єктивна оцінка ситуації – що реалізація окремих прав покращилася, а окремих погіршилася – зустрічається лише у чверті опитаних.

Жителі центру найменше з інших територій бачать дотримання громадянських прав і свобод, політичних та соціально-економічних прав.

При цьому близько половини респондентів заявили, що стикалися з ситуаціями порушення власних прав або прав близьких людей.

Зокрема, 7% повідомили, що стикаються з такими ситуаціями постійно, ще 25% вказали, що таке трапляється іноді, і ще 13% мали епізодичний досвід порушення своїх прав (порушення своїх прав частіше бачать люди з вищим рівнем освіти).

Порушення свого права на достатній рівень життя відзначили майже 28% опитаних, права на працю – 17% опитаних, права на соціальне забезпечення – 16%.

При цьому менше половини опитаних пробували захищати власні права, а 55% ніколи й не намагалися.

Крім того, 44% опитаних готові виправдати злочини, вчинені під час бойових дій військовими та добровольцями, а 45% українців категорично проти такого виправдання. Тортури для ворогів не схвалюють 2/3 респондентів, але  кожен десятий - допускає  їх.

Під час дослідження було опитано 1998 респондентів у всіх областях, крім окупованих територій. Максимальна похибка вибірки не перевищує 2,2%.