ЗМІ: виявлено докази, що Коен міг зустрічатися з росіянами в Чехії

П'ятниця, 28 грудня 2018, 07:42

Мобільний телефон колишнього адвоката і "помічника" президента Дональда Трампа, Майкла Коена, у 2016 році підключався до вишок стільникового зв'язку в Празі, що може бути підтвердженням заяв про те, що він таємно зустрічався там з російськими чиновниками.

Про це, посилаючись на обізнані джерела, повідомляє McClatchy.

В кінці серпня або на початку вересня 2016 року розвідка Чехії зафіксувала розмову між росіянами, один з яких зазначив, що Коен знаходиться в Празі, сказали двоє людей, знайомі з цим інцидентом.

При цьому, як зазначається, існує електронне підтвердження, що мобільний телефон Коена на короткий час реєструвався у мережі стільникового зв'язку в Празі.

Ці дані, які раніше не повідомлялися, додають достовірності ключовій частини досьє колишнього британського шпигуна, що описує ймовірну координацію між кампанією Трампа і втручанням Росії у вибори.

У досьє, яке Трамп назвав "купою сміття", йдеться про те, що Коен і один або кілька кремлівських чиновників зустрічалися в або близько чеської столиці, щоб знайти способи обмежити виявлення тісного "зв'язку" між кампанією Трампа і Росією.

Нова інформація про місцезнаходження стільникового телефону Коена, не пояснює, чому він був там і з ким зустрічався. Але вона доводить, що Коен знаходився в Празі або біля неї під час ймовірної зустрічі.

За словами людей, знайомих з цим питанням, обидва перехоплення, що нещодавно спливли, були передані спеціальному раднику ФБР Роберту Мюллеру, який розслідує втручання РФ у вибори в США і ймовірну змову Трампа з росіянами.

У квітні 2018 року McClatchy повідомив, що Мюллер отримав докази того, що Коен приїжджав до Праги з Німеччини в кінці серпня або на початку вересня 2016 року, але не повідомляло, як була отримана ця інформація.

Тоді Коен заявляв, що взагалі ніколи не бував у Чехії.

Нагадуємо:

  • У січні минулого сайт BuzzFeed опублікував документ, в якому говорилося, що за Трампом стежили в московському готелі Ritz Carlon і зібрали компрометуючу інформацію про його особисте життя і фінансову діяльність.
  • З даних документа і пояснень ЗМІ випливає, що документ був складений для штабу демократів або штабу Клінтон в період кампанії. Його твердження ґрунтуються на анонімних повідомленнях "джерел". Немає ніяких підтверджень його достовірності.
  • Через рік особистий адвокат Трампа Майкл Коен подав до суду на новинний сайт BuzzFeed за публікацію цього досьє.
  • У листопаді Коен визнав, що дав неправдиві свідчення у зв'язку з федеральним розслідуванням щодо втручання Росії в президентські вибори в США 2016 року.
  • Коен погодився співпрацювати зі слідством і визнав себе винним у восьми кримінальних звинуваченнях в ухиленні від сплати податків, банкрутстві і порушеннях у фінансуванні кампанії.
  • Він сказав федеральному суду в Нью-Йорку, що Трамп під час передвиборної кампанії доручив йому організувати виплати двом жінкам, щоб змусити їх мовчати про відносини з кандидатом в президенти.
  • За порушення виборчого законодавства і брехню Конгресу Коен засуджений в цілому до трьох років в'язниці.