Екзарх Константинополя про РПЦ: Виглядає так, ніби вони взяли Ісуса Христа в заручники

П'ятниця, 11 січня 2019, 12:44

Архієпископ Даниїл Памфільський Української православної церкви у США, який відіграв одну з ключових ролей у створенні автокефалії в Україні, вважає, що представники Російської православної церкви маніпулюють найсвятішим, що є у церкви.

Про це він сказав в інтерв'ю "BBC News Україна".

Так, відповідаючи на питання про те, чи буде Константинополь щось робити, якщо РПЦ вирішить оголосити патріарха Варфоломія єретиком та накласти на нього анафему, екзарх сказав, що Константинополь нічого не буде робити.

За його словами, Вселенський патріархат не може вживати церковні санкції, щоб задовольнити свої політичні чи світські амбіції.

"Вони обірвали євхаристичне спілкування з Константинополем. Я згоден з Албанським архієпископом, і сам не раз це казав: виглядає, що вони взяли Ісуса Христа в заручники і маніпулюють найсвятішим, що є в церкві", - заявив Даниїл.

Коментуючи заяви представників російської церкви про те, що РПЦ є найбільшою і найбагатшою церквою у світі, архієпископ зазначив, що критерії церкви не полягають у грошах, а в тому, як вона готова пожертвувати собою заради служінню пастві. І це його відповідь церкві Росії.

"Так, Константинопольська церква є меншою, якщо тільки брати територію Туреччини. Це маленька церква і старовинний патріархат, але він готовий пожертвувати тим, що має, і навіть своєю репутацією заради того, щоб повернути додому дитину, яка заблукала й існує сама по собі", - сказав Даниїл.

"Навіть якщо інші не будуть у цьому згідні з Константинополем. Власне, це ми зробили з Україною", - додав він.

Він наголосив, що хоча гроші і потрібні церкві для існування, але все ж вона не є банківською структурою.

Читайте також Автокефалія Православної Церкви України: як це було

Нагадаємо,