ФСБ силою записала в росіяни кримського татарина - українця

Четвер, 14 лютого 2019, 16:20

Адвокат Ліля Гемеджі заявила, що затриманого після обшуків в селищі міського типу Октябрське Красногвардійського району в окупованому Криму Ескендера Абдулг'анієва російські силовики примусово записали громадянином Росії.

Про це вона розповіла 14 лютого, передає Крим.Реалії.

"У нас була велика суперечка зі слідчим. Мого підзахисного записували як громадянина Російської Федерації, хоча російського паспорта у нього на руках немає", - розповіла захисниця.

"Ми проти цього заперечували, оскільки був представлений паспорт громадянина України. Слідчі це до уваги не взяли і сказали, що це (громадянство Росії - ред) було доведено якимись матеріалами справи", - додала вона.

За її словами, доводи сторони захисту про те, що на момент анексії півострова, статті 5 так званого "договору про приєднання", він повинен був бути зареєстрований в Криму постійно, але відповідної реєстрації у нього немає, хоча він народився на півострові і виріс.

Гемеджі додала, що, Абдулг'анієву ставили неформальні питання.

"Ставили такі питання як: "Чому він не служить в російській армії?". У моїй присутності, не слідчим, а невідомою особою, імовірно співробітником ФСБ, ставилося запитання: "Яким чином він знаходиться в Криму, якщо не є громадянином Російської Федерації?", - розповіла вона.

Повідомляється, що коментарі російських силовиків з цього приводу відсутні.

За даними видання, раніше, 14 лютого, в будинках кримських татар в селищі Октябрське Красногвардійського району російські силовики провели обшуки.

Пізніше, за інформацією об'єднання "Кримська солідарність" стало відомо, що в управління ФСБ в Сімферополь відвезли Ескендера Абдулг'анієва, Арсена Абхаірова, а також Рустема Емірусеінова.

Російська Федеральна служба безпеки стверджує, що провела в Криму обшуки у трьох підозрюваних в організації та участі в осередку "Хізб ут-Тахрір".

Захисники заарештованих і засуджених по "справі Хізб ут-Тахрір" кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою.