Правозахисниця пояснила, за що Астана видворила спостерігачів до Києва

П'ятниця, 15 лютого 2019, 13:14

Українців Людмилу Волошину та Валерія Явтушенка депортували з Казахстану за надуманим приводом через фіксацію тиску на суддів у справі над Айгуль Акбердієвою.

Відповідну інформацію надала волонтерка Італійської федерації з прав людини Наталія Панченко.

У постановах суду у справі Волошиної та Явтушенка вказується, що спостерігачі нібито не надали документи про здійснення ними місії Federazione Italiana Diritti Umani, а в системі міграційної служби "Беркут" мета прибуття вказана як "приватна".

Дані до міграційної системи вносять працівники служби – особа, яка перетинає кордон, їх не бачить, а заповнює міграційну картку, зазначає Панченко

"У Явтушенка  цю карту забрали ще в суді і більше не повернули, Людмилі ж вдалося зробити фото своєї карти, де видно, що в день в’їзду до Казахстану вона чітко вказала свою ціль перебування – "моніторингова місія FIDU", – наголосила правозахисниця.

Панченко зазначила, що правозахисна місія Federazione Italiana Diritti Umani – Comitato Italiano Helsinki (FIDU) діє в Казахстані безперервно з квітня 2018 року – і до документів інших спостерігачів претензій не було.

Волонтер вважає, що у Волошиної й Явтушенка виникли проблеми через те, що вони були на суді над Айгуль Акбердієвою, де "судді, незважаючи на тиск зверху, прийняли правомірне рішення".

На суддів почали тиснути – і спостерігачі це зафіксували на фото й відео, поспілкувалися з суддею Маліком Кенжалієвим. Він відкрито заявив про тиск і передав їм докази. Людмила Волошина встигла опублікувати це у Facebook та передати FIDU.

"Після цього спостерігачі і суддя вилетіли з міста Актау, де відбувався суд, до Астани. В Астані, буквально через декілька годин від поселення, Людмилу та Валерія затримали – і поспіхом "шили їм депортацію", – пише Панченко.

"А суддю, тим часом, також схопили, але його не судили, ні. Його в цей час "ламали" спецслужби, їм таки це вдалося", – додає вона.

13 лютого суддя Кенжалієв заявляв, що співробітники Комітету нацбезпеки переслідували його з сином, а також мало не скоїли на суддю наїзд – він встиг відскочити.

Всі спостерігачі місії FADU, за словами Панченко, також фіксували стеження за ними працівників КНБ Казахстану.

Адвокати вже написали апеляційне оскарження щодо Волошиної та Явтушенка.

Міністерство закордонних справ України вислало дипломатичну ноту з цього приводу.

За словами Панченко, коли український консул під ніч знайшов Волошину й Якушенка, його до них не пускали.

FIDU та депутати Європарламенту вимагають від Казахстану пояснення ситуації.

Панченко вважає, що в Казахстані ці дії не матимуть наслідків, а суддів залякають – і вирок у справі Айгуль Акбердієвої визнають неправомірним і засудять її.

6 лютого суд у місті Актау виправдав 39-річну казашку Айгуль Акбердієву, звинувачену в "закликах до захоплення влади" після її участі в telegram-чаті забороненої в Казахстані організації "Демократичний вибір Казахстану". Суд не побачив складу злочину в її діях.