Місія ООН дорікнула за "обмежений прогрес" у справі вбивств на Майдані

Вівторок, 19 лютого 2019, 13:38

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні закликає Київ прискорити розслідування масового вбивства активістів Євромайдану в 2014 році.

Про це місія заявила 19 лютого, в 5-ту річницю застосування насильства до протестувальників і напередодні річниці розстрілів у центрі Києва.

Представники організації констатують, що за 5 років після протестів на Майдані досягнуто лише обмежений прогрес у розслідуванні вбивств і насильницьких смертей 98 осіб (84 протестувальників, 13 співробітників правоохоронних органів і чоловіка, який був на місці подій, але не брав участі у протестах).

Моніторингова місія ООН із прав людини в Україні наголошує, що поки лише 3 людини визнано винними за епізодами, які призвели до загибелі двох учасників протесту, а кримінальні провадження стосовно ще 12 ймовірних винних, в тому числі співробітників міліції та Служби безпеки України, тривають.

"Кримінальні провадження йдуть зі значними затримками", – зазначає місія.

Моніторингова місія ООН стурбована, що розслідування вбивств 17 протестувальників і 13 силовиків не призвело до встановлення конкретних виконавців.

Голова місії Фіона Фрейзер заявила, що індивідуальна відповідальність вкрай важлива, а сім'ї всіх жертв мають право знати правду і бачити, як винних покарають.

В інформаційній довідці місії зазначено, що ефективне розслідування ускладнює низка факторів:

1) Під час протестів у співробітників міліції на формі не було розпізнавальних знаків, що ускладнює їх ідентифікацію.

2) Деякі старші офіцери міліції, підозрювані в скоєнні злочинів проти протестувальників, зберегли свої посади після Майдану – і їхні підлеглі неохоче дають свідчення про причетність міліції до тих вбивств.

3) Проведення судових експертиз здійснюється з великими затримками, що частково пояснюється недостатнім фінансуванням і великою робочою завантаженістю експертних установ через збройний конфлікт на сході України.

4) Багато хто з імовірних винних утекли в Російську Федерацію і перебувають поза досяжністю для українського правосуддя.

"Головна наша рекомендація – забезпечити ефективне, незалежне і неупереджене розслідування вбивств, скоєних під час протестів на Майдані. Необхідно також забезпечити ефективну роботу експертних установ і уникнути необґрунтованих затримок у судових процесах", – заявила Фрейзер.

Місія також закликала міжнародне співтовариство належним чином розглядати запити на екстрадицію підозрюваних у справах, пов'язаних зі вбивствами на Майдані, і підтримати зусилля України з проведення ефективного і незалежного розслідування.