У Мінкульті заявили, що вже 340 парафій перейшли до ПЦУ

Субота, 23 лютого 2019, 06:27

Директор департаменту у справах релігій Міністерства культури України Андрій Юраш підкреслив, що на сьогодні уже є майже 340 документально зафіксованих процесів зміни підпорядкування з УПЦ МП до ПЦУ.

Про це він сказав у ефірі "5 каналу".

"На сьогодні ми фіксуємо уже близько 350 довершених процесів зміни підпорядкування з УПЦ МП до ПЦУ, десь близько 340 вже точно є документально зафіксованих.

Я маю на увазі, поки що не всі ці переходи отримали завершення і юридичне оформлення на рівні документів, але я маю на увазі всі випадки, коли відбулися збори релігійної громади, де було засвідчено цей процес, коли віруючі зібралися, оформили, належно зафіксували", - зазначив Юраш.

"Але я впевнений, що процес стримується штучно і в найближчі місяці, думаю, матимемо набагато динамічніші тенденції", - підкреслив він.

Відповідаючи на питання ведучого, наскільки швидко переходять парафії і якими є фактори, які ще стримують, представник Мінкульту заявив, що "задіяно дуже багато зовнішніх механізмів, які націлені на те, щоб не дозволити максимальній кількості парафій влитися в ПЦУ".

"З одного боку, зовнішні чинники намагаються переконати українське духовенство на парафіях в тому, що немає визнання з боку інших церков, бо визнав тільки Константинополь, а церквам назовні говорять, що немає процесів об'єднання і парафії не хочуть іти, тому не треба визнавати. Словом, треба зсередини розривати це коло", - розповів Юраш.

Він також наголосив, що є чимало спекуляцій. Одна з них - що нібито зміну підпорядкування церкви можуть ініціювати 10-15 осіб, які є найближчими до священика, і є намагання дати саме цим людям право приймати рішення щодо функціонування майбутньої громади.

Читайте також: 

Автокефалія Православної Церкви України: як це було

Нагадаємо:

  • 15 грудня 2018 року українські церкви об’єдналися у єдину Православну церкву України, її очолив митрополит Епіфаній. Представники Російської православної церкви (УПЦ МП) переважно відмовилися визнати її, але окремі парафії переходять у ПЦУ.
  • 5 січня 2019 року у Стамбулі підписали томос про автокефалію української церкви – і 6 січня патріарх Варфоломій передав його митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.