Поліція відкрила провадження після розслідування "Схем" про фіктивних донорів Тимошенко

П'ятниця, 1 березня 2019, 21:32

Головне слідче управління Національної поліції почало досудове розслідування на основі розслідування програми "Схеми" про ймовірні маніпуляції із грошовими внесками на користь "Батьківщини".

Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на Нацполіцію.

"Провадження було відкрите за результатами виходу в засобах масової інформації матеріалу, який може свідчити про порушення порядку фінансування політичної партії чи передвиборчої агітації. Зокрема, йдеться про матеріал, продемонстрований в програмі журналістських розслідувань "Схеми", Радіо Свобода", – повідомив речник Національної поліції Ярослав Тракало.

Відповідні дані внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 1 березня за ч. 4 статті 159-1, тобто порушення порядку фінансування політичної партії та передвиборної агітації, вчиненого за попередньою змовою групою осіб.

Нагадаємо:

  • Журналісти "Схем" розслідували наповнення фонду партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко і з'ясували, що починаючи з травня по кінець 2018 року партія отримала 160 мільйонів гривень благодійних внесків, 145 мільйонів з яких надсилали фізичні особи.
  • Журналісти виявили, що гроші надсилались найчастіше траншами або 15 або 150 тисяч гривень, навіть цілими родинами в один і той самий період, або однією тією ж людиною з банків різних міст.
  • Звіт її партії показує, що партії жертвують чималі кошти пенсіонери і безробітні.  Журналісти поспілкувалися з деякими з них і з'ясували, що частина з них, навіть не здогадуються про свої "пожертви".
  • Після публікації розслідування кандидат у президенти Юлія Тимошенко заявила, що підприємці фінансують партію через інших осіб, щоб уникнути переслідування.