Стрілянина у 2 мечетях у Новій Зеландії: є загиблі і поранені

П'ятниця, 15 березня 2019, 06:16

Невідомі відкрили стрілянину у двох мечетях у новозеландському місті Крайстчерч. За даними ЗМІ, загинули більше 20 людей.

Як повідомляє The New Zealand Herald, озброєні люди ввійшли до сусідніх мечетей Аль-Нур і Лінвуд Масджид близько 13:45 за місцевим часом, одразу після денної молитви і заблокували вхідні двері.

За словами очевидців, на момент захоплення у мечетях залишалось 200 і 300 людей відповідно. Після цього пролунали постріли. За даними ЗМІ, загинули від 9 до 27 людей.

Щонайменше 30 людей доставили у лікарні.

Зазначається, що нападників було щонайменше двоє. Вважається, що один із них - австралієць, який написав маніфест, в якому описав свої наміри та написав, що "це - терористичний акт". Під час стрілянини один із бойовиків вів пряму трансляцію.

Поліція просить жителів міста по можливості не виходити на вулицю. Комісар поліції Майк Буш повідомив про затримання одного підозрюваного. За словами Буша, інші зловмисники можуть перебувати у місті. Пізніше він заявив, що 4 людини перебувають під вартою.

Згодом прем'єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн повідомила, що загинули 40 людей і 20 отримали поранення.

За її словами, те, що трапилося "екстремальний і безпрецедентний актом насильства" і "один з найбільш похмурих днів" в історії країни. 

Також повідомлялося, що затримані четверо підозрюваних в нападі - троє чоловіків і одна жінка. Ніхто з них раніше не фігурував у списках підозрюваних в тероризмі, який складають спецслужбами.

Зазначається, що 48 пацієнтів перебувають у лікарнях з вогнепальними пораненнями, серед них і маленькі діти.