ЗМІ: У Саудівській Аравії почалися переслідування дисидентів за рік до вбивства Хашоггі

Понеділок, 18 березня 2019, 04:39

Наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бен Салман санкціонував секретну кампанію з метою змусити замовкнути інакомислячих, яка включала стеження, викрадення, затримання і катування громадян, більш ніж за рік до вбивства журналіста Джамаля Хашоггі.

Про це, посилаючись на джерела, пише The New York Times.

Відколи  Мухаммед бен Салман став наслідним принцем саудівські сили безпеки затримали десятки священнослужителів, інтелектуалів і активістів, які, як припускалося, представляли загрозу, в тому числі людей, які розміщували критичні або саркастичні коментарі про уряд в Твіттері.

Американські чиновники, знайомі з секретним звітом розвідки про цю кампанію, повідомили, що деякі з секретних місій були здійснені тією ж групою, яка скоїла вбивство Хашоггі. На їхньому рахунку принаймні десяток таких операцій починаючи з 2017 року.

У деяких випадках члени цієї команди здійснювали насильницьку репатріацію саудівців з інших арабських країн, затримання і знущання над ними в палацах, що належать наслідному принцу і його батькові, королю Салману, повідомили чиновники.

Наприклад, одна із затриманих групою, викладач лінгвістики в університеті, яка вела блог про жінок в Саудівській Аравії, намагалася накласти на себе руки в минулому році, зазнавши психологічних тортур.

За даними розвідки "група втручання" була санкціонована принцом Мухаммедом і діяла під наглядом Сауда аль-Катані, його головного помічника, який займався питаннями ЗМІ.

В американських розвідувальних звітах не вказується, наскільки принц Мохаммед був пов'язаний з роботою групи, але кажуть, що члени групи розглядали Сауда аль-Катані як "зв'язок" з принцем.

Коли принц Мухаммед в 2017 році затримав сотні звинувачених в корупції принців, бізнесменів і колишніх чиновників в готелі Рітц-Карлтон, аль-Катані був одним з тих, хто чинив на них тиск, змушуючи передавати свої активи, повідомляють очевидці.

Нагадуємо:

  • Критик саудівського королівського двору Джамаль Хашоггі був убитий у консульстві королівства у Стамбулі 2 жовтня.
  • Уряд Саудівської Аравії наполягає на тому, що вбивство журналіста, який писав для The Washington Post, не було скоєно за наказом з Ер-Ріяда.
  • За словами представників уряду, рішення вбити його було прийнято командою на місці, а винні постали перед судом.
  • Туреччина і американські спецслужби вважають, що вбивство було навмисним.
  • Королівство заявляє, що 11 саудівцям пред'явлені кримінальні звинувачення у вбивстві і що прокурори домагаються страти для п'яти з них, але офіційні особи публічно не називали обвинувачених.