Помпео: Позиція щодо Голанських висот і Криму - не подвійні стандарти

Неділя, 24 березня 2019, 16:35

Наміри США визнати суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами в той час, як за анексію Криму введені санкції проти Росії, не є політикою подвійних стандартів.

Про це заявив держсекретар США Майкл Помпео в інтерв'ю британському телеканалу Sky News, текст якого опублікований на сайті Держдепу США.

"Ні, зовсім ні", - сказав Помпео, відповідаючи на відповідне запитання.

Позицію президента США Дональда Трампа щодо необхідності визнання влади Ізраїлю над Голанськими висотами держсекретар назвав "визнанням реального стану справ на місцях і безпекової ситуації, необхідної для захисту Ізраїлю".

Помпео заявив, що наміри США "шляхетні" і "рішення президента розширить можливості для встановлення стабільності в регіоні".

У той же час, офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова, коментуючи висловлювання Помпео на своїй сторінці в Facebook, заявила: "Ось тому Вашингтон і Брюссель роблять все, щоб у світі не дізналися про реальний стан справ у Криму - інакше визнання відбудеться автоматично, виходячи з логіки держсекретаря".

"Ми все зрозуміли і скорегуємо стратегію інформаційної роботи. Дякую, пане Помпео", - додала вона.

Раніше глава комітету Ради Федерації РФ з міжнародних справ Костянтин Косачов написав на своїй сторінці в Facebook, що "в наявності наочна демонстрація того, за якими правилами збирається грати Америка - кого хочемо, того і визнаємо".

"Тому будь-яка демагогія про анексію того ж Криму та інші "окупації" з цього моменту втрачає всі підстави: всім зрозуміло, що Крим (Абхазію, Південну Осетію, Придністров'я) не визнають, а Голани або Косово визнають за єдиним критерієм - нам так вигідно. І ми сильні", - вважає Косачов.

Нагадаємо:

  • 21 березня президент США Дональд Трамп написав у Twitter, що Сполученим Штатам слід визнати повний суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами.
  • У ЄС заявили, що й далі вважають цю територію окупованою. 
  • Голанські висоти, у минулому частина Сирії, були захоплені Ізраїлем в 1967 році в ході Шестиденної війни. Анексія Голанських висот не визнана ні світовим співтовариством, ані Радою Безпеки ООН.