Путін обговорив з Макроном Україну

Понеділок, 18 листопада 2019, 17:26

Президент Франції Еммануель Макрон і президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові обговорили заплановану в Парижі зустріч в "нормандському форматі".

Джерело: пресслужба Путіна 18 листопада

Дослівно: "Основну увагу приділено ситуації на Україні - з урахуванням підготовки до запланованого на 9 грудня в Парижі саміту в "нормандському форматі". З обох сторін підкреслено, що проведення такої зустрічі має реально сприяти якнайшвидшій та повної реалізації Мінських угод.

У цьому контексті наголошено на необхідності виконання Києвом зобов'язань по політичним аспектам внутрішньоукраїнського врегулювання. Перш за все мова йде про вступ в силу закону про особливий статус Донбасу".

Деталі: Путін також розповів Макрону про те, що 18 листопада в акваторії Чорного моря Росія передала Україні три військові кораблі, які в листопаді 2018 року затримала ФСБ РФ.

Також вони обговорили конфлікт у Сирії, торкнулися деяких "актуальних питання російсько-французького діалогу.

Відзначається, що Путін і Макрон досягнули домовленості щодо продовження контактів у різних форматах.

Повідомляється, що ініціатором телефонної розмови був Макрон.

Що було раніше: 15 листопада стало відомо, що зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" відбудеться 9 грудня 2019 року в Парижі.

Того ж дня відбулася телефонна розмова Макрона і президента України Володимира Зеленського. 

Макрон і Зеленський обговорювали проведення саміту в "нормандському форматі", який відбудеться 9 грудня в Парижі.

Остання "нормандська зустріч" пройшла у жовтні 2016 року.

Нагадаємо: 

  • 14 листопада міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Україна може вийти з мінських угод, якщо зустріч у нормандському форматі виявиться безрезультативною, але ціною можуть стати міжнародні санкції проти Росії.
  • Раніше у Кремлі заявляли, що підготовка до саміту "нормандської четвірки "неможлива" через нові підходи і запити однієї зі сторін". 
  • При цьому 3 листопада Пєсков заявив, що Путін зацікавлений у проведенні зустрічі з лідерами ФРН, Франції та України у "нормандському форматі" за умови термінової необхідності.
  • Росія блокувала зустріч лідерів країн "нормандської четвірки", за результатами якої сторони можуть підписати комюніке і прийняти важливі для досягнення миру на Донбасі рішення. Українська сторона виконала всі висунуті умови для зустрічі глав країн "Нормандського формату".
  • Пристайко розповів, що Україна, Франція і Німеччина дійшли згоди щодо дати зустрічі в Нормадському форматі, але Росія гальмує процес.
  • На засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську 15 жовтня українська сторона підкреслила, що для виконання Мінських угод необхідний, зокрема, розпуск квазіугрупувань "ЛДНР".
  • Вимога України про розпуск злочинних угруповань стала несподіванкою для адміністрації Путіна.
  • 29 жовтня голова МЗС України заявив, що процес розведення сил і засобів у Золотому стартував, а 9 листопада розпочалося розведення у Петрівському. До цього розведення відбулося у Станиці Луганській.