Пєсков: РФ не відмовляється від транзиту через Україну, але Київ сам не прагне

Неділя, 3 листопада 2019, 23:33

Росія не збирається відмовлятися від транзиту газу через Україну навіть при наявності альтернативних маршрутів, але поки сам Київ не прагне до домовленостей з цього питання.

Джерело: прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков в ефірі телеканалу "Росія-1", повідомляє ТАСС

Дослівно: "Зараз Росія буде мати можливості гарантовано здійснювати необхідні поставки споживачам на Заході за рахунок інших альтернативних маршрутів. Чи використовує Росія це? Однозначно ні".

"Президент Путін говорив, що ми не відмовляємося від транзиту через Україну, але ми не можемо це робити, якщо цього не хочуть наші українські візаві", - заявив Пєсков.

Деталі: Прес-секретар Путіна при цьому підкреслив, що продовження транзиту газу через територію України потрібно самій Україні.

"Крім того, як можна взагалі говорити про щось і прагнути якихось домовленостей, якщо триває така вакханалія у Стокгольмському арбітражі. І Путін чітко сказав, що, хлопці, давайте, треба спершу відмовитися від якихось вимог, досить абсурдних, а потім вже домовлятися", - додав Пєсков. 

Нагадаємо:

  • Раніше у Брюсселі відбулися тристоронні газові переговори між Україною, Росією та ЄС про новий довгостроковий контракт на транзит російського газу через Україну, після яких віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович висловив розчарування.
  • Шефчович зазначив, що не вдалося домовитись щодо тривалості контракту, обсягів та тарифів. За його словами, параметри, які він представив, були прийнятні для українських партнерів, але росіяни на них не погоджувалися.
  • Виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко заявив про підготовку нового позову до російського "Газпрому".
  • У свою чергу президент РФ Володимир Путін закликав обнулити усі вимоги як зі сторони "Нафтогазу", так і з боку "Газпрому" у газовій суперечці.