Імпічмент у США: помічник Зеленського спростовує слова ключового свідка

Вівторок, 10 грудня 2019, 21:41

Спогади помічника президента Андрія Єрмака про вересневу зустріч Володимира Зеленського з віцепрезидентом США Майком Пенсом у Варшаві, ставлять під сумнів достовірність показань посла США в ЄС Гордона Сондленда в рамках імпічменту.

Джерело: Time

Деталі: 1 вересня у Варшаві відбулася зустріч Зеленського з Пенсом.

Сондленд засвідчив у Конгресі, що після варшавської зустрічі "спіймав" Єрмака і довів до його відома, що допомоги США Україні не буде, доки Україна не зробить публічну заяву".

Зеленський в обмін на "розблокування" допомоги США нібито мав визнати, що Україна брала участь у кампанії Гіларі Клінтон на виборах 2016 року, а також заявити про початок розслідування діяльності сина віцепрезидента США Джо Байдена в Україні.

Звинувачення Трампа у зловживанні владою, про яке йдеться у звіті про імпічмент, ґрунтується на свідченнях посадовців в адміністрації Трампа, у тому числі Сондленда. У документі вказано, що посол США в ЄС чітко виклав Єрмаку пропозицію quid pro quo 1 вересня у Варшаві.

Спогади Єрмака про Варшаву суперечать свідченням посла.

Помічник Зеленського в інтерв'ю Times підтвердив, що в той день перетинався з Сондлендом, однак змістовної розмови у них не було: "Ми зіткнулися в коридорі за ескалатором, коли я прямував до виходу...Я пам'ятаю - а пам'ять у мене нівроку - що ми говорили, як добре пройшла зустріч. Це все, про що ми говорили".

Єрмак також зазначив, що з приводу його показань у Конгресі США ніхто з ним не зв'язувався.

Коментарі Єрмака, як зазначає видання, ставлять під сумнів ключовий момент ходу подій за версією розслідування в рамках імпічменту.

Контакт Сондленда з Єрмаком, описаний в доповіді, - єдиний відомий випадок, коли американський чиновник повідомляє представнику української влади про залежність виділення США допомоги Україні від заяви про розслідування.

Що передувало: 3 грудня звіт про імпічмент зі звинуваченням президента Дональда Трампа у зловживанні владою оприлюднив Комітет з розвідки Палати представників Конгресу США.

7 грудня звіт по імпічменту опублікував Комітет з питань судочинства Палати представників, відповідальний за формулювання конкретних обвинувачень.

10 грудня демократи оприлюднили дві статті про імпічмент - зловживання владою та перешкоджання Конгресу.