У Рівному заборонили гей-прайди

Вівторок, 24 грудня 2019, 17:39

Міська рада Рівного заборонила проводити ЛГБТ-марші на території міста.

Джерело: Суспільне, директорка правозахисної організації "Amnesty International Україна" Оксана Покальчук у Facebook

Дослівно з проєкту рішення міськради: "Заборонити на території м. Рівне пропаганду різних видів девіантної статевої поведінки, у тому числі у формі так званих "маршів рівності", "прайдів", "фестивалів квір-культури" тощо, що проходять в місцях масового дозвілля сімей з дітьми".

Деталі: Також автор проекту рішення, голова бюджетної комісії та депутат від "Свободи" Олег Карпик пропонував "унеможливити" проведення публічних кампаній і заходів, які "складають загрозу інституту сім'ї як складовій стратегії національної безпеки України".

У проєкті рішення автори посилаються на ст. 3 Сімейного кодексу України: "підстави, на яких створюється сім’я, не мають суперечити моральним засадам суспільства".

Рішення прийняли 36 голосами "за". Контроль за його виконанням доручили комісії з питань захисту суспільної моралі.

Директорка правозахисної організації "Amnesty International Україна" Оксана Покальчук

назвала рішення міськради прямим порушенням прав і свобод людини.

Вона нагадала, що за ст. 39 Конституції України, обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання може встановлюватися судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку.

Також, за словами Покальчук, відповідно до міжнародного права, усі міжнародні пакти та рішення Європейського суду з прав людини забороняють дискримінацію за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності при організації мирних публічних заходів.

Вона закликала депутатів Рівненської міськради скасувати це протиправне рішення та припинити „ганебну дискримінацію людей".