"ЄС" та "Голос" проти включення ексберкутівців у списки на обмін

Субота, 28 грудня 2019, 23:21

Політичні партії "Європейська солідарність" та "Голос" заявили, що у разі обміну колишніх беркутівців, підозрюваних у розстрілі Небесної сотні, розслідування неможливо буде завершити, а виконавців та замовників не буде покарано.

Джерело: заяви "Європейської солідарності" та "Голосу"

Дослівно "ЄС": "Європейська Солідарність" категорично засуджує включення до списків на обмін полоненими колишніх співробітників "Беркуту", які причетні до вбивств Небесної сотні під час Революції гідності."

Дослівно "Голос": "Гучні справи не можна буде довести до кінця, замовників терактів не можна буде засудити. Міжнародні суди не отримають юридичних доказів організації терактів в Україні. І що не менш небезпечно: справа Майдану ставиться під сумнів."

Деталі: У партії п’ятого президента Петра Порошенко нагадали, що їх лідер домігся звільнення більше трьох тисяч українських полонених. При цьому, наголосили у "ЄС", Порошенко знаходив інші можливості для звільнення.

У "Європейській солідарності" також заявили, що вимагаючи включити у списки на обмін ексберкутівців, Кремль визнав свою причетність до розстрілів на Майдані.

У Порошенка вважають, що генпрокурор Руслан Рябошапка публічно виправдав їх звільнення "пряму у залі суду". 

У партії Святослава Вакарчука підтримали повернення заручників, але не під "диктовку Москви". Там нагадали, що майбутній обмін стосується лише частини бранців. У той же час питання політв’язнів на території Росії та окупованого Криму лишилось поза увагою.

Що передувало: Апеляційний суд Києва змінив запобіжний захід п'яти обвинуваченим у розстрілах на Майдані ексберкутівцям на особисте зобов'язання. 

Передісторія:

  • Із 27 грудня Київський апеляційний суд розглядав апеляції на продовження запобіжних заходів 5 ексберкутівцям, яких звинувачують у розстрілах під час Майдану в 2014 році.
  • В ході засідання прокурор Сергій Куций підтвердив, що колишні бійці спецпідрозділу "Беркут", обвинувачені у розстрілах на Майдані, перебувають у списках на обмін.
  • Перед цим прокурорів Олексія Донського, Ігора Земскова, Яніса Сімонова та Дениса Іванова, які упродовж кількох років займалися справами Майдану, виключили із судового процесу у справі про розстріли на Інститутській у Києві у 2014 році.
  • 27 грудня Київський апеляційний суд повідомив про заміну групи прокурорів у справі ексбійців спецпідрозділу "Беркут", обвинувачених у справі про розстріл на Інститутській в лютому 2014 року, під час розгляду зміни запобіжного заходу.