Україна в ТКГ хоче, щоб питаннями кордону з РФ займалась окрема група

Четвер, 16 січня 2020, 17:42

Під час зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську українська сторона запропонувала створити додаткову робочу підгрупу з питань українсько-російського кордону.

Джерело: речниця представника України у ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер у Facebook

Дослівно Оліфер: "Звернено увагу на невиконання пункту 4 протоколу за підсумками консультацій ТКГ від 1 вересня 2014 року, відповідно до якого необхідно забезпечити дієвий моніторинг на українсько-російському кордоні та верифікацію з боку ОБСЄ зі створенням зони безпеки в прикордонних районах України та РФ.

Саме тому українська сторона запропонувала створити додаткову робочу підгрупу з питань кордону".

Деталі: Крім того, Україна у ТКГ вимагає, аби СММ ОБСЄ провела повторну верифікацію відведення важких озброєнь та місць їхнього зберігання.

У безпековий підгрупі українська сторона надала свої пропозиції щодо розведення сил та засобів на наступних додаткових трьох ділянках. Також українська сторона поінформувала щодо плану заходів з гуманітарного розмінування на Донбасі.

Україна у ТКГ наполягає на тому, що вибори в ОРДЛО можна проводити тільки тоді, коли кордони держави перебувають під її повним контролем або контролем міжнародних спостерігачів, інакше не існує жодних гарантій безпеки у день голосування, а також є висока ймовірність маніпуляцій щодо участі у виборах осіб, які не є громадянами держави.

Читайте також: 

Перша нормандська: як та у чому Зеленський переміг Путіна на саміті в Парижі

Офіс президента опублікував комюніке паризького саміту. Повний текст

Нормандія 2019 відбулася. Перша реакція соцмереж

5 нормандських зустрічей до Зеленського. Як Україна домовлялась про мир