Лідери Європи закликають уникати ескалації конфлікту в Іраку

Понеділок, 6 січня 2020, 04:35

Лідери Франції, Німеччини та Великобританії: Еммануель Макрон, Ангела Меркель та Борис Джонсон закликали сторони уникати нагнітання напруженості навколо конфлікту в Іраку.  

Джерело: "Інтерфакс" з посиланням на спільну заяву лідерів Європи

Дослівно: "Ми засуджуємо нещодавні напади на коаліційні війська в Іраку і сильно стурбовані негативною роллю, яку Іран зіграв в регіоні, зокрема, за допомогою корпусу вартових Ісламської революції і загону "Аль-Кудс" під командуванням генерала Сулеймані."

Деталі: Як йдеться в заяві, "спалах насилля в Іраку має бути зупинений". Також представники країни закликали сторони конфлікту "проявити максимальну стриманість і почуття відповідальності".

Окрім цього, у спільній заяві згадали про вихід Ірану із ядерної угоди та закликали його "утриматись від дій схожого характеру".

Також лідери трьох європейських країн наголосили на важливості боротьби з ІДІЛ та нагадали органам державної влади Іраку про їх роль у боротьбі з терористами.

Що передувало: Іран заявив, що більше не буде дотримуватися жодного з положень ядерної угоди 2015 року.

Нагадаємо:

  • 31 грудня сталася спроба нападу на посольство США в Іраку. 
  • 3 січня під час повітряного обстрілу Сполученими Штатами автомобіля у аеропорту Багдада за наказом Дональда Трампа було вбито командувача іранських сил "Кудс" Кассема Сулеймані та командувача іракських шиїтів Абу Махді аль-Мухандіса.
  • Трамп пригрозив завдати удари по 52 іранських мішенях, якщо Тегеран здійснить атаки проти американців чи американських об'єктів. Тегеран відреагував на погрози Трампа, назвавши його "терористом в костюмі".