Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Іран заявив про вихід із ядерної угоди

Неділя, 5 січня 2020, 20:21
Іран заявив про вихід із ядерної угоди

Іран заявив, що більше не буде дотримуватися жодного з положень ядерної угоди 2015 року.

Джерело: АP з посиланням на державне телебачення Ірану

Деталі: Державне телебачення Ірану заявило, що країна залишається відкритою для переговорів з європейськими партнерами, які поки що не змогли запропонувати Тегерану спосіб продати свою сиру нафту за кордоном, незважаючи на американські санкції.

Він також не відмовився від попередніх обіцянок, що не буде прагнути до володіння ядерною зброєю.

Однак агентство зазначає, що недільне оголошення Ірану є найбільш чіткою загрозою розповсюдження ядерної зброї, яку Іран зробив з того часу, як президент США Дональд Трамп в односторонньому порядку відмовився від угоди у травні 2018 року.

Це також додатково підсилює регіональну напруженість, оскільки давній ворог Ірану Ізраїль пообіцяв ніколи не дозволити Ірану мати можливість виробляють атомну бомбу.

Повідомлення з'явилося у неділю ввечері після того, як інший іранський чиновник заявив, що Тегеран розглядає можливість вжити ще жорсткіших кроків щодо США у відповідь на вбивство іранського генерала Касема Сулеймані у ніч на п'ятницю в Багдаді.

Що передувало: 3 січня під час повітряного обстрілу Сполученими Штатами автомобіля у аеропорту Багдада за наказом Дональда Трампа було вбито командувача іранських сил "Кудс" Кассема Сулеймані та командувача іракських шиїтів Абу Махді аль-Мухандіса. 31 грудня сталася спроба нападу на посольство США в Іраку. 

Трамп пригрозив завдати удари по 52 іранських мішенях, якщо Тегеран здійснить атаки проти американців чи американських об'єктів. Тегеран відреагував на погрози Трампа, назвавши його "терористом в костюмі".

Передісторія:

  • 8 травня 2019 року іранський уряд оголосив, що припиняє дотримуватися частини обмежень щодо своєї ядерної програми, і пригрозив посилити ядерну діяльність, якщо країни-учасниці ядерної угоди не захистять Тегеран від санкцій США.
  • 2018 року Дональд Трамп оголосив про вихід США зі спільної угоди, укладеної 2015 року між Іраном, Сполученими Штатами, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною.
  • Угода передбачає, зокрема, виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій. Вона дозволяє Ірану накопичувати невеликі кількості урану для досліджень, однак вона забороняє збагачення урану, який використовується для виробництва реакторного палива, а також, можливо, ядерної зброї.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування