У Білорусі арештували 136 людей – обговорювали у соцмережах смерть КДБшника

Середа, 6 жовтня 2021, 22:46

У Білорусі взяли під варту 136 осіб, які коментували в інтернеті загибель мінчанина Андрія Зельцера та співробітника Комітету державної безпеки країни під час "відпрацювання адрес" силовиками 28 верезня.

Джерело: Слідчий комітет Білорусі

Дослівно: "Знайшлися й ті, для кого біда стала приводом для "хайпу". У мережі стали з'являтися коментарі та відеоролики, які відрізнялися своїм цинізмом. Деякі коментатори, покладаючись на анонімність і уявну безкарність, продовжили свої цькування, образи і приниження в мережі Інтернет.

Зараз Слідчим комітетом розслідується кримінальна справа, порушена за статтями 130 (умисні дії, спрямовані на розпалювання іншої соціальної ворожнечі або ворожнечі за ознакою іншої соціальної приналежності) і 369 (образа представника влади і його близьких у зв'язку з виконанням ним службових обов'язків, вчинене в інформації, розміщеної в глобальній комп'ютерній мережі Інтернет).

Підозрюваними у кримінальній справі є 136, так званих, "анонімних коментаторів". До них застосовано запобіжний захід у вигляді взяття під варту ".

Деталі: Білоруські правоохоронці повідомляють, що продовжують встановлювати "подібного роду злочини" і шукають причетних осіб.

Передісторія: Співробітники КДБ Білорусі застрелили айтівця компанії EPAM Андрія Зельцера після того, як він нібито смертельно поранив їхнього співробітника під час відпрацювання адрес, за якими "могли перебувати особи, причетні до терористичної діяльності".