Вони їм потрібні – Байден про надання Україні касетних боєприпасів

Субота, 8 липня 2023, 03:41

Президент США Джо Байден заявив, що рішення надати Україні касетні боєприпаси було "важким", але він ухвалив його, оскільки Києву потрібні боєприпаси для контрнаступу проти РФ.

Джерело: Байден в інтерв'ю CNN

Пряма мова: "Це було дуже складне рішення з мого боку. І, до речі, я обговорював це з нашими союзниками, я обговорював це з нашими друзями. В українців закінчуються боєприпаси...

Ця війна пов'язана з боєприпасами. І ці боєприпаси у них закінчуються, а у нас їх мало. І ось, що я нарешті зробив, я прийняв рекомендацію Міністерства оборони – не на постійній основі – на перехідний період, поки ми отримаємо більше 155-мм снарядів, (про надання – ред.) цих боєприпасів українцям".

Деталі: Байден зазначив, що поставки Україні касетних боєприпасів триватимуть тимчасово, поки США не наростять виробництво снарядів 155-мм калібру.

"Головне те, чи мають вони зброю, щоб не дати росіянам зупинити український наступ. Я думаю, що вони (касетні боєприпаси – ред.) їм були потрібні", – заявив американський президент.

Байден додав, що США та Україна не підписували зобов’язання щодо невикористання касетних боєприпасів, на відміну від понад 100 країн, включаючи Великобританію, Францію і Німеччину.

Що цьому передувало:

  • Пентагон розкрив подробиці нового пакета військової допомоги України на $800 млн.
  • У новому пакеті військової допомоги США присутні так звані удосконалені звичайні боєприпаси подвійного призначення (касетні боєприпаси).
  • Президент Володимир Зеленський подякував США за надання Україні нового пакету оборонної допомоги.