США заарештували росіянина, який скуповував мікроелектроніку подвійного призначення

Вівторок, 19 вересня 2023, 00:59

Під час арешту громадянину Росії  Максиму Марченку, який проживав у Гонконзі, 18 вересня було висунуто звинувачення у змові з метою шахрайства на території Сполучених Штатів, а також у злочинах, пов’язаних з контрабандою, шахрайством і відмиванням грошей. 

Джерело: Міністерство юстиції США

Деталі: Йому також інкримінують ймовірну участь у схемі контрабанди мікроелектроніки подвійного призначення.

Марченко використовував мережу підставних компаній для доставки в Росію американських технологій подвійного призначення, які можуть використовуватися у військових цілях.

Пряма мова прокурора США Деміана Вільямса: "Марченко брав участь у незаконній мережі закупівель, яка постачала мікроелектроніку військового класу користувачам у Росії.

Після несправедливого вторгнення Росії в Україну Марченко та його спільники, як стверджується, використовували підставні компанії та інші оманливі заходи, щоб убезпечити мікроелектроніку американського виробництва, яка застосовується, зокрема, у прицілах, приладах нічного бачення, тепловізорах та системах озброєння, для використання росіянами. Цей офіс буде невпинно переслідувати тих, хто намагається порушити американське законодавство, щоб постачати Росії військові технології".