Путін вперше за понад рік зустрівся з лідером країни ЄС

Вівторок, 17 жовтня 2023, 13:09

Президент РФ Владімір Путін провів у Пекіні переговори з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.

Джерело: агентство MTI із посиланням на керівника пресслужби угорського прем'єра Берталан Хаваші, "Європейська правда" з посиланням на Index

Деталі: Орбан обговорив з Путіним угорсько-російську співпрацю у сфері постачання газу і нафти, а також ядерної енергетики.

Лідер угорського уряду під час зустрічі наголосив на важливості миру. Він сказав, що для всього континенту, включаючи Угорщину, дуже важливо, щоб потік біженців, санкції та бойові дії припинилися.

Що передувало: 

  • Раніше речник Путіна Дмитро Пєсков заявляв, що зустріч з Орбаном не планується, однак переговори все ж відбулися. Це вперше за понад рік Путін зустрівся з лідером країни Європейського Союзу. У квітні 2022 року до Москви приїздив канцлер Австрії Карл Негаммер, який зустрічався з главою Кремля.
  • Орбан регулярно відзначається антиукраїнськими заявами у дусі російської пропаганди. Зокрема, він казав, що історична можливість приєднання України до НАТО втрачена і необхідно забути про вступ Києва до Альянсу.  
  • Також він заявляв, що через війну в Україні не зрозуміло, якою є її територія і населення, а також сказав, що ЄС перед "серйозними розмовами про вступ" України має провести стратегічний аналіз того, як це вплине на союз.