Bloomberg: Зеленський каже, що поставки снарядів Києву сповільнилися через війну з ХАМАС

П'ятниця, 17 листопада 2023, 12:56

Президент Володимир Зеленський заявив, що зміщення фокусу на війну між Ізраїлем і ХАМАС сповільнило постачання артилерійських снарядів Києву, що підриває військові зусилля України.

Джерело: Зеленський у коментарі групі журналістів в Офісі президента 16 листопада, цитує Bloomberg

Деталі: За словами глави держави, комбатанти на Близькому Сході потребують 155-міліметрових снарядів, які є ключовим компонентом поставок зброї, необхідної Україні для відсічі російському вторгненню. Раптовий попит виник у чутливий момент, коли Європейський Союз сигналізує, що навряд чи виконає обіцянку поставити Києву мільйон артилерійських снарядів до березня.

Пряма мова: "Наші запаси скоротилися. Це життя, і це – нормально, оскільки всі борються за виживання, і ми також повинні захищати себе.

Зараз я зосереджений на отриманні допомоги від Заходу. Їхній фокус зміщується через Близький Схід та інші причини. Без підтримки ми будемо рухатися назад".

Деталі: Видання зазначає, що початок конфлікту на Близькому Сході поставив під сумнів здатність союзників залишатися зосередженими на підтримці України, де багатомісячний контрнаступ не приніс значного прогресу у поверненні окупованої території.

Зеленський провів тиждень, запевняючи союзників, що його військові готуються до боротьби взимку. Цього тижня делегація з Києва відвідала Вашингтон, де законодавці Палати представників ухвалили законопроєкт про фінансування, який не включає допомогу Україні, незважаючи на опір республіканських законодавців.

Влада США сигналізувала, що поставки зриваються, посилаючись на затримки з фінансуванням. Цього місяця Пентагон заявив, що зменшення фінансування означає обмеження потоків військової допомоги Києву. Адміністрація президента Джо Байдена закликала Конгрес вийти з глухого кута і схвалити запит на виділення Україні 61,4 млрд доларів.