Керівництво Європарламенту підтримало переговори про вступ України до ЄС

Вівторок, 28 листопада 2023, 13:18

Конференція президентів Європейського парламенту публічно виступила за те, щоб Європейська рада підтвердила початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу.

Джерело: президентка Європарламенту Роберта Метсола на конференції щодо євроінтеграції України, повідомляє кореспондент "Європейської правди"

Деталі: Метсола повідомила, що рішення про підтримку переговорів з Україною оголосила "Конференція президентів" – орган, що об’єднує керівництво Європарламенту та усіх політичних груп. 

У вівторок Конференція президентів провела зустріч зі спікером Верховної Ради України Русланом Стефанчуком.

Пряма мова Метсоли: "Україна докладає вражаючих зусиль (для проведення реформ – ред.). І конференція президентів Європарламенту підтвердила сьогодні, що Україна продемонструвала тверду основу для того, щоб відкрити переговори про вступ".

Деталі: Президентка Європарламенту наголосила, що процес вступу країни до Євросоюзу – це не лише перенесення європейських законів і правил у національне законодавство, а цей процес потребує перетворень у суспільстві країни. 

Конференція президентів у своєму комюніке зазначила, що вірить у те, що Україна продовжить амбітно втілювати усі необхідні реформи для завершення виконання рекомендацій Єврокомісії, щоб якнайшвидше відкрити переговори про вступ.

Лідери політичних груп зазначили, що вбачають у майбутньому вступі України до ЄС "геостратегічну інвестицію в об’єднану і сильну Європу". 

Дослівно: "Україна є і залишатиметься пріоритетом для Європарламенту. Україна може розраховувати на безперервні зусилля і нашу готовність підтримувати легітимні амбіції і прагнення українського народу. 

Лідери політичних груп планують посилити співпрацю з Верховною Радою у 2024 році, у тому числі шляхом зустрічей між комітетами та ознайомчих візитів".

Цьому передувало: Раніше у листопаді Європарламент підтримав зміну договорів ЄС, зокрема реформу процесу ухвалення рішень у Європейському Союзі.

Також Європарламент засудив втручання РФ у справи Грузії і закликав до санкцій за триваючу окупацію.