США звільнили соратника президента Венесуели в обмін на ув'язнених американців

Четвер, 21 грудня 2023, 02:16

Уряд Венесуели звільнить щонайменше 20 опозиціонерів і 10 американців в обмін на звільнення у США соратника президента Венесуели Ніколаса Мадуро.

Джерело: Reuters з посиланням на неназваних чиновників у США та Венесуелі

Деталі: Союзником Мадуро є колумбійський бізнесмен Алекс Сааб, якого президент США Джо Байден помилував. Сааб повернувся до Венесуели в середу.

Прокуратура США звинуватила Сааб у виведенні близько 350 мільйонів доларів з Венесуели через Сполучені Штати в рамках схеми, яка передбачала підкуп урядовців Венесуели. Він заперечує звинувачення.

Згідно з угодою, усі шість американців, яких США класифікували як незаконно затриманих у Венесуелі, були звільнені та прямують додому разом із чотирма іншими американцями, які відмовилися залишитися.

Венесуела також повернула до Сполучених Штатів малайзійського бізнесмена-втікача Леонарда Гленна Френсіса , відомого як "Товстий Леонард", який фігурує у справі про хабарництво ВМС США, повідомили чиновники.

Угода стала результатом багатомісячних переговорів за посередництва Катару між Венесуелою та Сполученими Штатами та була укладена після того, як Білий дім заявив, що йому необхідно побачити прогрес у звільненні в’язнів, щоб продовжити пом’якшення енергетичних санкцій для Каракаса.

Послаблення санкцій було оголошено в жовтні у відповідь на згоду уряду Венесуели провести чесні вибори в 2024 році.