Обвинувачені у справах Майдану ексміністр МВС Захарченко та беркутівець Собина виступили в ООН

П'ятниця, 29 грудня 2023, 23:25

Ексміністр внутрішніх справ часів Януковича Віталій Захарченко та екскомандир Харківського беркуту Дмитро Собина 27 грудня  виступили на неформальному засіданні Ради безпеки ООН, де виправдали свої злочини часів Майдану.

Джерело: виступ радника Місії США при ООН Джейсона Парка, повідомлення ГУР, повідомлення "Адвокатської дорадчої групи"

Деталі: Захарченко та Собина у виступі на заході "10 років Євромайдану в Україні: крок у прірву" повторювали меседжі про "інспірування Євромайдану з боку країн заходу та США", "держпереворот", "балтійських та грузинських снайперів" та "неонацистів".

Як пояснили в ГУР, засідання проходило за так званою "формулою Аррія" — формат неформальних зустрічей, на якому представники країн можуть провести відвертий обмін думками.

На подібних заходах не діють жорсткі процедурні правила. До участі в них залучаються не дотичні до дипломатичної роботи люди.

Деталі: Радник Місії США при ООН у своєму виступі наголосив на тому, що ініційоване засідання - це чергова спроба Росії виправдати свою агресію проти України.

Пряма мова: "Сьогоднішня зустріч – чергова спроба переписати історію крізь призму спотвореного світогляду Кремля. Це нагадування, що Росія надає перевагу використанню Ради для поширення дезінформації над підтримкою міжнародного миру та безпеки".

Довідково: "Адвокатська дорадча група" нагадує, що Віталій Захарченко та Дмитро Собина обвинувачені у справах по подіях Майдану. Вони втекли з України, тому провадження щодо них розглядаються за спеціальною "заочною" процедурою.