Є три альтернативи, якщо Угорщина заблокує допомогу Україні – посол ЄС

Четвер, 18 січня 2024, 21:34

Посол України при Європейському Союзі Всеволод Ченцов назвав три альтернативні варіанти у разі блокування Угорщиною чотирирічної програми від ЄС для Україні на 50 мільярдів євро.

Джерело: Ченцов в інтерв’ю "Forbes Україна", передає "Європейска правда"

Пряма мова: "Варіант А – пропонується створити фонд для України, який діятиме чотири роки в межах бюджету ЄС. Варіант Б – позабюджетний фонд, куди держави-члени ЄС можуть робити внески. Також Єврокомісія може запозичувати допомогу під свою гарантію, макрофінансова допомога – періодичні запозичення від Єврокомісії під гарантії".

Деталі: Український дипломат вказав, що перевага надається варіанту А, бо він "дешевший і зручніший", тому він вважає найімовірнішим саме цей варіант у разі вето Будапешта.

"Угорщині відомо про інші варіанти. Будь-яка країна не може постійно бавитися у вето. В Угорщини та інших держав-членів є національні інтереси. Вони змушені працювати з іншими державами, щоб залишатися нормальною країною, яка може не лише блокувати, а й конструктивно працювати в ЄС", – сказав Ченцов.

Що було раніше:

  • Нещодавно постійні представники держав-членів Європейського Союзу досягли часткової угоди щодо рішення, яке має розблокувати виділення Україні 50 мільярдів євро протягом наступних чотирьох років.
  • Угорщина раніше заявляла, що може зняти своє вето на цей пакет допомоги за умови, що фінансування буде переглядатися щороку. І, за даними ЗМІ, Європейська комісія готова прийняти деякі вимоги Будапешта.