Зеленський: Нам треба думати, як провести вибори, але зараз закон забороняє

Неділя, 21 січня 2024, 20:15

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україні треба "думати", як провести президентські вибори, однак наразі закон це забороняє під час воєнного стану.

Джерело: Зеленський в інтерв’ю британському телеканалу Channel 4 News, повну версію якого оприлюднено Офісом президента

Пряма мова: "Я не відклав (вибори – ред.), це автоматично. Я просто не спроможний їх провести через, по-перше, закон, який мені це забороняє. Він забороняє не мені проводити вибори, він забороняє в цілому всім інституціям це робити.

Верховна Рада повинна проголосувати і дати мандат на вибори, вони повинні підняти це питання і проголосувати. Вони це не можуть (зробити – ред.) через заборону закону, вони не можуть порушувати закон. Ситуація в тому, що вибори у нас в воєнний час заборонені.

І якби навіть можна було це зробити, що робити з тимчасово окупованими територіями і як провести вибори легітимними, щоб їх визнав світ, якщо у нас більше 6 мільйонів (громадян - ред.) за кордоном і вони мають мати інфраструктуру, а онлайн формату виборів у нас, на жаль, немає?

Якщо ви мене запитаєте, я вважаю, що нам треба думати, як це зробити. Якби я міг це зробити завтра, я б це зробив".

Деталі: На уточнююче питання, чи зараз "обставини склалися інакше", Зеленський відповів: "Обставини і закон. Ми повинні змінити обставини і змінити закон".