Перед судом постане російський агент "Лексус", який шпигував для ФСБ на кордоні

Вівторок, 13 лютого 2024, 12:53

На Харківщині судитимуть за державну зраду російського агента під псевдонімом "Лексус", який передавав ворогу інформацію про оборонні позиції українських військ на кордоні з Росією.

Джерело: Харківська обласна прокуратура

Дослівно: "Обвинувачений надсилав ворогу інформацію про місцезнаходження  українських військових та напрямки руху техніки на території Вовчанської територіальної громади, ставлячи відповідні відмітки на гугл-мапах. Також він "зливав" представнику ФСБ РФ місця базування підрозділів СБУ та Національної поліції України поблизу кордону з РФ".

Деталі: За даними слідства, у липні 2022 року представник ФСБ РФ через месенджер звʼязався з мешканцем Вовчанська та запропонував йому співробітництво.

За грошову винагороду зловмисник надсилав ворогу інформацію про місцеперебування українських військових та напрямки руху техніки на території Вовчанської територіальної громади.

У цілях конспірації фігурант обрав собі оперативний псевдонім "Лексус". Також чоловік корегував ворожий вогонь, "звітуючи" про наслідки обстрілів з боку Росії. 

За даними прокуратури, намагаючись продемонструвати свою користь для ворога, обвинувачений встиг вчинити 35 епізодів злочинів.

Правоохоронці затримали зловмисника в листопаді 2023 року. Під час обшуків у нього знайшли телефон, в якому було листування з російським куратором.

За клопотанням сторони обвинувачення чоловіку обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Обвинуваченому загрожує довічне позбавлення волі.