Зеленський про блокування кордону у Польщі: Якщо це не вирішиться, то будемо захищати наш бізнес

Неділя, 25 лютого 2024, 17:43

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна націлена на те, щоб вирішити питання розблокування польського кордону, але якщо цього досягти не вдасться, то влада захищатиме український бізнес.

Джерело: президент на пресконференції 25 лютого  

Пряма мова Зеленського: "Підтримувати Україну треба зараз. У нас з Туском (прем’єр Польщі Дональд Туск − ред.) робочі відносини, і зустрічі були. І з Дудою (президент Польщі Анджей Дуда − ред.) була нещодавно зустріч. І з Урсулою фон дер Ляєн (президент Європейської комісії − ред.).

З квітня місяця минулого року я говорю, що це політичне питання. І сьогодні це підтверджує Єврокомісія".

Деталі: Зеленський вважає, що "є внутрішня боротьба в Польщі", і що "використовувати Україну як тиск на європейські інституції − просто несправедливо".   

Пряма мова президента: "Я вважаю, що прем’єри знайдуть відповідні кроки. Я як президент говорю відкрито, що для нас дуже важливо зберегти союз з Польщею. А якщо кроки не знайдуться, то ми будемо захищати наш бізнес".

Читайте також статтю про те, чому польська влада не реагує на блокаду кордону і чи може це змінитися

 Чому блокада кордону не означає відмови Польщі від проукраїнського курсу

Передісторія:

  • З 20 лютого польські фермери почали великий протест по всій території Польщі, зокрема на кордоні з Україною. За цей час стались кілька інцидентів із висипанням українського зерна та блокуванням пасажирського руху на кордоні.
  • Після цього президент Зеленський запропонував Польщі провести двосторонню зустріч на рівні урядів і, якщо потрібно, президентів у зв’язку з блокуванням польськими фермерами пунктів пропуску на спільному кордоні.
  • Польський прем'єр Дональд Туск відхилив запрошення президента Зеленського про урядову зустріч на кордоні.
  • 23 лютого урядова делегація України приїхала на кордон, але зустріч не відбулася, оскільки представники Польщі не прибули.