В Європарламенті визнали, що не зможуть натиснути на держави ЄС щодо Patriot

Христина Бондарєва, Тетяна Олійник — Четвер, 11 квітня 2024, 20:33

Європарламент у четвер відмовився проголосувати за аудит бюджету Європейської Ради та Ради ЄС на 2022 рік у спробі змусити лідерів ЄС підтримати Україну додатковими системами Patriot, однак у парламенті визнали, що навряд чи їхній тиск буде результативним.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на Politico

Деталі: Видання відзначає, що рішення Європарламенту багато хто сприймає як театралізоване дійство, оскільки орган не має повноважень змусити Раду надати Україні зброю. 

Обидві інституції, підкреслює видання, перебувають у тривалій бюджетній суперечці, тому що Рада відмовляється брати участь у аудиторських перевірках парламенту, а Європарламент жодного разу з 2009 року не схвалював рішення про виконання бюджету Ради.

Депутат від Ірландії Люк Мін Фланаган заявив, що Раду не хвилює голосування.

"Їм байдуже. Рада не зустрічається з нами, не розмовляє з нами і не відповідає на запитання", – сказав він.

Раніше низка євродепутатів повідомили про "безпрецедентну подію", оскільки Європарламент відмовився ухвалювати рішення щодо бюджету Ради ЄС через неспроможність країн Євросоюзу забезпечити Україну додатковими системами Patriot.

Згодом редактор з питань Європи "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк повідомив, що це рішення Європарламенту може виявитися "політичним театром".