Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Не шукайте Кучму в Баден-Бадені. Він в гостях у Бакая

Середа, 7 січня 2004, 15:12
Насправді, ідея провідати Кучму на відпочинку в Баден-Бадені належить... самому Кучмі. На останній своїй прес-конференції у грудні 2003 він повідомив про намір святкувати Новий рік у чужих краях. І при цьому необачно кинув: "Так що запрошую у гості!".

Неминучість поїздки до гаранта в Німеччину стала зрозуміла трохи пізніше – коли Конституційний суд у передостанній день 2003 року дозволив Кучмі знову балотуватися в президенти. Причому, тоді сам Кучма тільки-но відбув з країни. І можна було невідомо скільки чекати, коли гарант прокоментує нові для нього обставини. Тому єдиний шанс – вперед у Баден-Баден: шукати Кучму, кланятися йому в ноги і питати про бажання ще 5 років бути президентом.

Журналістську зацікавленість Кучма зустрів... поліцейськими. Їх викликала охорона українського президента – після спроб "УП" дізнатися про перебування делегації з Києва в одному з місцевих готелів. Німецькі правоохоронці, перевіривши усі документи, відпустили зі словами: "Ви вільні у вільній країні. Ви можете іти будь-куди, але бажано не в той готель, де перебуває українська VIP-персона. Інакше вони знову викличуть поліцію".

Попри закритість інформації щодо німецького життя Кучми, "Українській правді" вдалося дещо з’ясувати.


У ці дні в Баден-Бадені значно холодніше і набагато більше снігу, ніж у Києві. Всі вважають, що Кучма відпочиває на цьому найпопулярнішому курорті російськомовної публіки. Але шукати його в цьому місті – дарма гаяти час.

Щоб переконатися у тому, що Кучми немає у Баден-Бадені, було витрачено півдня. Пошук українського президента у німецькій провінції виглядав просто: знаходиш п’ятизірковий готель у Баден-Бадені, заходиш до фойє і починаєш розмову з адміністратором: "Добрий день, чи немає у вас групи гостей із України, я друг Сергія Льовочкіна і маю залишити повідомлення для нього".

Вигадати історію про дружбу з першим помічником президента Кучми довелося через безвихідь. Бо якщо в кожному готелі питати прямо в лоб про Кучму, це могло б викликати підозри. Тобто, треба було удавати себе за знайомого когось із його делегації. По всьому видно, що і в Німеччині Кучма активно працює – підписує закони і приймає кадрові рішення. Зрозуміло, що хтось мав організувати для нього цей процес. Очевидно, що Льовочкін.

Обійшовши всі п’ятизіркові готелі Баден-Бадену, отримуєш два висновки. По-перше, в цьому місті ніхто не чув прізвище не тільки Льовочкіна, але і Медведчука, Кучми і Пінчука. А по-друге, на питання, які існують ще п’ятизіркові готелі поблизу, всі як один кажуть: "Спробуйте пошукати вашого друга у "Бюлерхьое".

 
Готель Бюлерхьое
 
Кучма – у найдорожчому готелі Німеччини

Український президент живе подалі від людських очей: у горах, 800 метрів над рівнем моря, в Шварцвальді. В готельному комплексі, який складається із палац-готелю "Бюлерхьое" і приватної лікарні "Макс Грюндіг Клінік".

Місце, де перебуває зараз Кучма, територіально відноситься до містечка Бюль. Але і до нього, і до Баден-Бадену хвилин 20 треба їхати засніженими гірськими дорогами.

Прямо під "Бюлерхьое" і "Макс Грюндіг Клінік" знаходиться автобусна зупинка. Проте гості цих закладів не звиклі користуватися громадським транспортом. Готель пропонує доставку клієнтів лімузином або вертольотом.

"Чи правда, що цей готель найдорожчий у Баден-Бадені?" – питаю в редакції головної місцевої газети Badisches Tagblatt. "Ні, "Бюлерхьое" – один із найдорожчих у Німеччині".

"Ми відразу здогадалися, що Кучма буде жити в "Бюлерхьое, – каже журналіст Дітер Клінк з Badisches Tagblatt. - Це найбільш вірогідне місце, де він міг бути. Там зупиняються всі президенти. Наприклад, там були Ясір Арафат і Хосні Мубарак, президент Єгипту. Скоро до нас приїздить генсек ООН Кофі Аннан. Він теж, найпевніше, буде жити там".

Славу місця відпочинку політичних лідерів "Бюлерхьое" отримало у середині минулого сторіччя – тут любив пожити німецький канцлер Людвіг Ерхард. Зараз готель, як і клініку, дедалі частіше відвідує публіка з екс-СРСР. Нещодавно навіть вийшла рекламна стаття "Макс Грюндіг Клінік" у профільному журналі "новых русских" "Мєдвєдь".

 
Макс Грюндіг Клінік
 
Від ліфтингу до манікюру

"Бюлерхьое" – не просто 5 зірок. Він входить до мережі "The Leading Hotels of the World", які зазвичай приймають перших осіб держави (для прикладу, президенти-учасники самміту керівників країн Центральної Європи, який відбувався в Зальцбургу в 2003 році, також жили у готелі цієї серії).

Апартаменти у шварцвальдському "Бюлерхьое", де зараз мешкає Кучма, коштують від 650 до 1410 євро на добу. Про рівень готелю говорить той факт, що в одному із його салонів розвішано оригінали полотен Ван Дайка.

Додаткові послуги у "Бюлерхьое" – масажі, ванни, маски, манікюр – тішать своїми назвами. "День жіночої краси" – 330 євро. "Два дні краси де-люкс" – 880 євро. "Сім днів розслаблення" – 1999 євро плюс 210 євро доплати за одномісний номер.

Останній цикл процедур відрізняється тим, що клієнту роблять "міні-ліфтінг" (тобто підтяжку шкіри). Хто з українських VIP-курортників замовив який курс – скоро буде видно. Адже рано чи пізно герої зі свіжими обличчями з’являться на людях.

За спільною кам’яною стіною із "Бюлерхьое" знаходиться приватна лікарня – "Макс Грюндіг Клінік". Вона заснована місцевим промисловцем, ім’я якого увічнено в назві. Концепція лікарні – створити у клієнта враження, що він перебуває у першокласному готелі.

"Макс Грюндіг Клінік" - для людей, які потребують медичної допомоги та не бажають відмовлятися від звичного укладу життя", - запевняють господарі у своїй рекламній продукції. Ніч у найкращих апартаментах клініки обійдеться в 2150 євро.

Слід зазначити, що Кучма, очевидно, є клієнтом обох закладів. Але якщо у "Бюлерхьое" українські гості можуть вдаватися до косметичних процедур, то в "Макс Грюндіг Клінік" Кучма проходить медичне обстеження.

Основні напрями лікарні – профілактика, терапевтична первинна допомога і реабілітаційно-відновлювальне лікування після операцій. Цей третій профіль клініки і привів у Шварцвальд Кучму, який два місяці тому несподівано ліг під операційний ніж.

Кучма-інкогніто

Неможливо дізнатися – чи проходить Кучма, окрім медичного обстеження, ще й якийсь курс лікування в німецькому шпиталі. "Бюлерхьое" та "Макс Грюндіг Клінік" – закриті від сторонніх очей заклади. Не тільки тому, що знаходяться на віддалі від цивілізації. Персонал відмовляється повідомляти будь-яку інформацію про своїх клієнтів.

"У своїй газеті ми написали лише одне речення, що Кучма проводить тут свою відпустку. Більше нічого, бо немає жодної інформації", – скаржиться Дітер Клінк з Badisches Tagblatt.

За словами Клінка, у себе в редакції про приїзд Кучми в Баден-Баден вони довідалися... від "української опозиції". "Кілька тижнів тому від них прийшов лист електронною поштою. Вони писали, що у нас в місті буде містер Кучма, і мальовничо розповіли про його гріхи. Я не пам’ятаю, від кого саме цей лист, але пригадую, що серед відправників значилася ваша Соціалістична партія".

У готелі та клініці не підтверджують інформацію про наявність Кучми серед приїжджих. "Я можу лише сказати, що зараз у нас є клієнти із України, але це все, про що я можу повідомити", – сказала "УП" чергова в "Макс Грюндіг Клінік".

У "Бюлерхьое" також не розкрили жодного гостя з України. Черговий за столом реєстрації пояснив, що в комп’ютері готелю не вказані прізвища українців, бо всі вони "гості містера Бакая".

Це була ключова помилка законспірованого персоналу, для яких слово "Бакай" нічого не значить.

Гості містера Бакая

За словами адміністратора "Бюлерхьое", низка номерів готелю були зарезервовані на це прізвище. Якщо хто забув, то це прізвище колишнього керівника "Нафтогазу України", колишнього без 5 хвилин обвинуваченого по кримінальній справі розкрадання у нафтогазовій монополії, нинішнього керівника Державного управління справами – закритого підрозділу адміністрації президента, що займається облаштуванням побуту і відпочинку перших осіб держави.

Поява Бакая як організатора відпустки гаранта породжує кілька версій його участі в цій історії.

Може, Бакай "запросив" Кучму у "Бюлерхьое" як екс-бізнесмен. І він заплатить за українського президента з власної кишені. Але виникає питання – чим буде віддячувати Кучма за царський відпочинок? В таких країнах, як Німеччина, це називається словом "корупція".

Другий варіант ще гірше за перший. Можливо, Кучма відпочиває за власні гроші, а прикривається Бакаєм, щоб зберігати своє перебування у секреті.

Але одна ніч у "Бюлерхьое" дорівнює місячній зарплаті глави української держави. У те, що Кучма з його доходами може сам сплачувати за ТАКИЙ відпочинок, не повірив навіть викликаний охороною Кучми німецький поліцейський. "Може, у вашого президента є ще якась одна робота?" – трохи здивовано перепитав він.

Можливо, Бакай зарезервував на себе кімнати готелю просто для зручності, а розплатиться він за рахунок Державного управління справами, тобто з бюджету України. Якщо так, то чи не занадто дорогий відпочинок Кучмі оплачують громадяни України?

Але якщо б тільки одного Кучми! У "Бюлерхьое" разом із усією родиною президента перебуває, наприклад, міністр охорони здоров’я Андрій Підаєв. Що він там робить – сказати складно: адже Кучма спеціально шукав у Німеччині незалежного медичного обстеження.

Живе у "Бюлерхьое" й сам Бакай (чим він може допомогти здоров’ю Кучми?) та навіть друзі родини Кучми – подружжя Засух: губернатор Київської області Анатолій Засуха і його дружина-депутат Тетяна.

(Хоча цій пані дійсно відпочинок був потрібен – але ж не за рахунок держбюджету! – два тижні тому вона примудрилася перед всіма теле- та фотокамерами проголосувати за зміни до Конституції підняттям не однієї, а двох рук!!!)

P.S.

Встановити ж весь перелік "гостей містера Бакая" у шварцвальдському готелі "Українській правді" не вдалося. Як, втім, і взяти коментар у Кучми: чи не сприяє гірське німецьке повітря появі бажання втретє стати президентом. Представник охорони Кучми через німецького поліцейського передав, що кореспондента "УП" більше не пускатимуть на територію "Бюлерхьое" та "Макс Грюндіг Клінік".

"Залиш людину в спокої. Відпочинок є відпочинок", – порадила одна із наближених до Кучми осіб, з якою спокійно з’єднали після дзвінка на загальний телефон "Бюлерхьое".

Тим часом колеги з Badisches Tagblatt знову зацікавилися перебуванням Кучми в їх регіоні. А говорячи про українського президента, вони згадують ще одного пострадянського лідера – Шеварднадзе. Який, за інформацією Badisches Tagblatt, купив у Баден-Бадені віллу і навіть збирається переїхати туди навесні 2004. Цікаво, чи будуть колись Шеварднадзе і Кучма сусідами?

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування