Федір Андрощук. Культура історичного музею

Вівторок, 30 червня 2020, 16:46

Гостем сорок першого випуску "Культури всього" став український археолог та генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук. Говоримо про провінційність українського музейництва, проблеми повернення вивезених артефактів та глобальні теми історичної науки.

В конкурсі на посаду директора пан Андрощук переміг у 2020 році, До того двадцять років він працював в країнах Скандинавії, в першу чергу у Швеції, досліджуючи археологію цивілізації вікінгів.

Гостем "Культури всього" Федір Андрощук став невдовзі після призначення, проте ця розмова не втрачає актуальності. Говоримо про традиції археології та музеєфікації в Україні та Швеції, про російський археологічний колоніалізм та виклики реституції, про серіал "Вікінги", міфологізацію та стереотипізацію цього етносу. Торкаємося концепції Олексія Толочка, що підважує достовірність "Повісті временних літ" як історичного джерела, суперечливості дати 1500-річчя Києва, Кримського ханства, як частини історії української державності.

Слухайте подкаст «Культура всього» на зручній платформі:

Другий сезон "Культури всього" створюється за підтримки Українського культурного фонду.