Перші демократичні вибори 2024 року: розповідаємо про політику на Тайвані

Олег Павлюк, Олена Куренкова — Субота, 13 січня 2024, 16:51

2024 рік не просто так охрестили "роком виборів". Цьогоріч право обирати владу мають понад чотири мільярди жителів демократичних держав. І перші такі вибори відбуваються на Тайвані — острові, який в останні роки все активніше заявляє про свою незалежність від Китаю.

Ситуація на Тайвані де в чому нагадує те, як Росія роками чинила прямий і непрямий тиск на Україну. В хід ідуть пропаганда, підкуп, залякування, військові навчання біля кордонів. А в останні місяці на тлі напруженості між Пекіном і Вашингтоном усерйоз говорять і про силовий сценарій захоплення Тайваню з боку КНР.

Що треба знати про політичне життя Тайваню? Як на результати виборів відреагує Китай і чи змінять вони ситуацію в регіоні? Чим Тайбей може бути цінним для України? Саме тоді, коли стають відомі перші результати виборів на Тайвані, слухайте в першому цього року подкасті "світ не sweet" нашу докладну розмову про це з Юрієм Пойтою — керівником секції Азійсько-тихоокеанського регіону Центру досліджень армії конверсії та роззброєння, наразі — запрошеним науковим співробітником в Інституті досліджень національної оборони та безпеки на Тайвані.

Слухайте подкаст "Світ не Sweet" на зручній платформі: