"Теперь я понимаю, что происходило 18 мая 1944 года". Истории 5 крымских татар, которые защищают Украину

Ольга Кириленко — Среда, 18 мая 2022, 16:20

78 років тому Радянський Союз позбавив кримських татар батьківщини. Шлях від депортації до повернення додому тривав довгих 45 років.

Попри проблеми після вороття кримські татари фактично наново облаштовувалися вдома, в Криму. Доти, доки у 2014-му на півострові не з'явилися "зелені чоловічки".

Багато кримських татар вже тоді зрозуміли, що їм знову доведеться боротися за свою батьківщину, тому виїхали з півострова та вступили до лав Збройних сил України. Починаючи з 24-го лютого 2022-го року їхня кількість суттєво зросла, і зараз вони борються зокрема й за своє право повернутися додому. 

До 18-го травня, Дня боротьби за права кримськотатарського народу, "Українська правда" розповідає історії п'ятьох кримських татар, які нині захищають Україну.

Імена деяких героїв приховані на їхнє прохання – їхні рідні залишаються в окупованому Криму.

Мустафа, полковник Повітряних сил ЗСУ: "Іншого шляху, крім відвойовування Криму, немає"

Народився в депортації в Узбекистані. У 1989-му році разом з батьками повернувся до Криму, де і закінчив школу. Навчався у Харківському військовому університеті, служив у Севастополі. У 2014-му виїхав на материкову Україну. Нині служить у Повітряних силах ЗСУ на півдні країни.

У 1944-му році мої бабуся і дідусь, які тоді були зовсім дітьми, жили в Криму з матерями – їхні батьки воювали проти нацистської Німеччини. Одного дня до них прийшли, дали 10-15 хвилин на збори й посадили в товарні вагони. З родини бабусі на вісім людей до Узбекистану доїхало тільки двоє – вона та її сестра.

Там їх відправили в дитячий будинок, а після війни віддали діду. У депортації народилися мої мама, тато, три брати і я, а сестра – уже в Криму. На момент переїзду мені було дев'ять. 

Першим у Крим повертався батько – він звільнився з високої посади на бавовняному заводі й поїхав звичайним робітником будувати санаторій в Ялту. На вихідних пішки обходив півострів, щоб знайти для нас будиночок.

Їхали ми туди, як у казкову країну! Але зустріли нас, звісно, не дуже казково… Не хотіли брати в школу, поки сусідка, яка працювала головною бухгалтеркою на залізниці, не подзвонила директору. 

А як взяли, то вчителі приходили подивитися, чи немає в мене хвоста, рогів (сміється – УП). Я був там єдиним кримським татарином. 

У 1998-му, коли я вступив в університет, почав спілкуватися з хлопцями, вони побачили, що ми – нормальні, адекватні люди, говоримо кількома мовами, знаємо математику й фізику. Плюс з'явилося більше джерел інформації, щось ще, крім пропаганди в державних підручниках. 

Я все життя хотів бути військовим. У 2014-му командував підрозділом у Криму, якраз першим "зустрічав" росіян. Вони прийшли, кажуть: "Будемо вас захищати", але цей "захист" перетворився на вторгнення. Командир бригади завів їх до нас і підняв російський прапор. Після указу президента про вихід з Криму ми з колегами та родиною змушені були переїхати.

Цього разу, 24-го лютого, я теж зустрів ворога практично на робочому місці. Зараз у нас, м'яко кажучи, інтенсивніша робота (посміхається – УП). Можу сказати, що з більшістю цілей ми справляємося.

Я думаю, що іншого виходу, окрім як відвойовування Криму, сходу у нас немає – треба виходити на загальновизнані кордони. Для мирного шляху вже надто пізно… стільки наших побратимів загинули.

Що я зроблю після повернення Криму? Я поїду на могили до батьків, під Джанкой, прочитаю там молитву. Матір ми поховали у 2020-му, я на все це дивився по Вотсапу. 

"Родина в Криму каже мені: "Борись!" – бойовий медик на позивний "Два постріли"

Боєць "Два постріли", як він сам каже, "чисто кримський" – народився в Бахчисараї, школу закінчував у Сімферополі. Його старші класи припали вже на часи окупації. Після завершення школи виїхав вчитися до Києва, на момент повномасштабного російського вторгнення завершував навчання й працював хірургом. Після 24-го лютого є бойовим медиком Сил ТРО ЗСУ.

Депортація 1944-го зачепила кожну родину кримських татар, і моя – не виняток. 

Моїй прабабусі 1925-го року народження, яка досі жива, тоді було 18 років, і разом з сестрою вона хворіла на черевний тиф. Вони лежали в ізоляторі – без одягу й налисо поголені, й так сталося, що в день депортації, 18-го травня, про них забули. Увесь народ вивезли, а їх – ні.

Тиждень до них ніхто не приходив, а потім сказали, що в Криму вже нікого з кримських татар немає. Тому їх вивозили разом з вірменами, греками і болгарами 24-го червня – у Новосибірську область. Два роки жили у землянці, каптани (тобто сукні) шили собі з простирадл.

Потім знайшли сім'ю в Узбекистані й поїхали в Самаркандську область. У Крим повернулися в 1991-му році. Ситуація в усіх, хто повертався, була приблизно однакова: роботу не давали, прописку не давали. 

За будинок, який наша сім'я продала в Узбекистані, у Криму купили 10 пуховиків. І тільки коли дідуся взяли головним інженером будівництва, нам вдалося купити дім у Бахчисараї. 

Моє дитинство у Криму було… рідним. Це місце, де ми маємо бути. Не на півночі, не на заході, ми маємо бути в Криму – без нас ця земля помирає. І ми без неї теж.

У 2014-му році, коли прийшла Росія, я ще вчився у школі. Заради мітингу 26-го лютого втік з уроків. Усі кримські татари тоді розривалися від своєї безпорадності, так як не було розуміння ні з боку української влади, ні, зрозуміло, з боку окупанта. Ми були між двох вогнів.

Після закінчення школи я вступив до Києва. Періодично, звісно, їздив на півострів, бо там у мене батьки. Востаннє повернувся якраз незадовго до війни. Атмосфера там була дуже нервова. Неросійськомовне населення ніби чекало чогось з нетерпінням, а російськомовне – боялося, бо не знало, що з ним буде, якщо Крим повернеться в Україну.

24-го лютого я пішов виконувати свій обов'язок як медик. Можу сказати, що спочатку у військових були здебільшого кульові поранення, а зараз, після зміни тактики бою, більше від вибухових предметів та артилерії. Найважчі випадки були на виїздах в Ірпені, Бучі, Пущі Водиці. 

З родиною в Криму, хоч це і небезпечно, але я підтримую зв'язок. І вони кажуть мені: "Борися! Борися, як боролися наші предки!". 

Я вірю, що Україна зможе відвоювати Крим, тільки так вона зможе повернути собі окуповані території. Тільки так. Ніяких 15 років. Поверненння на кордони 24 лютого означатиме для Росії просто "передишку".

Порівняймо це з пухлиною: є доброякісна пухлина, яка з часом, під дією різних факторів, може стати злоякісною. Злоякісну пухлину ми маємо видалити. Що буде, якщо цього не зробити повністю? Рецидив. Вона виросте заново і пустить метастази. Тому пухлину, як і пошкоджені органи, треба видалити, а також провести хіміотерапію. Те ж саме тут – тільки повністю викорінивши окупанта, ми зможемо нормально жити. 

"Кримські татари завжди були вродженими антисовєтчиками", – Арсен Жумаділов, Медичні сили ЗСУ 

Народився і виріс у Сімферополі. Закінчив Києво-Могилянську академію та Лондонську школу економіки. Працював в АП часів Порошенка та очолював Біляївську РДА на Одещині за Саакашвілі. З 2019-го року є керівником державного підприємства "Медичні закупівлі". Нині служить у Медичних силах ЗСУ.

Наша родина була однією з небагатьох, хто повернувся в Крим ще у 1970-х роках – батько з Казахстану, мати з Узбекистану. Мій батько зробив свої перші кроки в тюрмі, бо його мати, шукаючи своїх родичів, порушила режим спецпоселень – з Сибіру поїхала в Узбекистан і дорогою її арештували.

Фото: facebook/Arsen Zhumadilov

Бабуся про депортацію говорила дуже сухо і завжди плакала. Ще додавала фразу: "Наш народ прийняв на себе дуже багато страждань".

У її словах не було злості на СРСР, але в усіх родичів, хто хоч якось його згадував, це було завжди. Ми, кримські татари, завжди були вродженими антисовєтчиками. Немає нічого, за чим би ми сумували в Радянському Союзі.

Пам'ятаю, як у нульових я вступив у Могилянку, почав спілкуватися з українцями і був здивований, як багато є нейтрального ставлення до радянського минулого. Хоча тоді вже всі вчили в школах Голодомор, Валуєвський циркуляр, Емський указ… 

Моє дитинство в Криму розділене на дві частини. Перша – це школа в Сімферополі, де разом зі мною у 1992-му році було всього два кримських татарина. І я цілісно не розумів, що означає бути кримським татарином. 

Друга половина – школа-інтернат у селищі Танкове, відкрита за допомогою турецьких меценатів, де кримських татар було 50+ відсотків. Тоді я вперше відчув, що те, що я інакше виглядаю, розмовляю чи святкую інші свята – не є чимось нетиповим. Це дуже сильне відчуття. У нас є такий вислів "наше гніздечко" – ось це саме воно. 

У 2002-му році я виїхав з Криму, працював, навчався у різних місцях. У 2012-му я повернувся в Крим, реалізував мрію кримського татарина – створив родину, добудував будинок, розбив сад, мав бізнес. Усе це було в мене трохи більше року, бо в лютому 2014-го прийшла Росія. 

У червні я виїхав звідти з чітким розумінням, що повернуся тільки в український Крим. І вирішив робити все, щоб розбудувати державу, яка за цей Крим зможе боротися.

Я працював з Мустафою Джемілєвим в Адміністрації президента, з Михаїлом Саакашвілі на Одещині, викладав у Могилянці, долучився до комісії, яка напрацьовувала зміни до Конституції в частині Криму, а потім очолив ДП "Медзакупівлі".

І тут 24-го лютого – я нікуди не можу і не хочу виїхати. 

На п'ятий день ми вже налагодили роботу "Медзакупівель" так, що я розумів – я вже маю можливість мобілізуватися, система без мене не впаде. Тому я пішов у командування Медичних сил ЗСУ і почав виконувати схожий функціонал до того, що мав у "Медзакупівлях". Я допомагаю скоординувати поставки гуманітарної допомоги та роботу з виробниками.

Чи завершиться ця війна поверненням Криму? Саме цей етап може й ні, але взагалі вся війна завершиться поверненням Криму у склад України. Також вона завершиться тим, що контури РФ нарешті дуже сильно зміняться. Це не варто залишати наступним поколінням.

[UPCLUB]

"Першим у Крим має заходити наш батальйон", – "Док", керівник медслужби добробату "Крим"

Народився в депортації – в Фергані, Узбекистан. До Криму переїхав у 1994-му році, там же закінчив медичний "виш", але в медицину не пішов – займався бізнесом. У 2014-му виїхав на материкову Україну. З 2016-го по 2020-ий служив у ЗСУ. 24-го лютого повернувся на фронт на позицію керівника медслужби добробату "Крим".

Я був першим з нашої родини, хто повернувся в Крим у 1989-му. Батьки допрацювали в Узбекистані до пенсії й переїхали вже у 1994-му. На півострові я закінчив медінститут, Академію держуправління – правда, з медицини згодом пішов у бізнес. 

У 2014-му вирішив виїжджати, думав: та це на 2-3 місяці. Але з 2014-го я не бачив маму і шість років не спілкувався з донькою заради її безпеки. Я ж служив у добробаті й проходив у Криму як учасник "незаконних збройних формувань", "екстреміст, терорист". Після звільнення з ЗСУ вона до мене приїхала в гості. 

З мамою ми домовилися, що я зроблю все, щоб повернутися до Криму. 

У Києві я спершу, скажімо так, працював директором "колгоспу", а потім не витримав і почав їздити з хлопцями на фронт. У 2016-му підписав контракт із ЗСУ, служив начальником відділення евакуації – вивозив бійців з "передка".

У 2020-му звільнився. Зайнявся створенням нашої ветеранської спілки. Взяв в оренду базу відпочинку в Коблевому і в Мукачевому, щоб у хлопців був дах над головою. У Мукачевому в мене зараз живуть близько 100 біженців, 50-60 з них – діти. 

24-го лютого 2022-го року я зустрів на лікуванні у ветеранському центрі "Циблі". Ми з побратимами вирішили їхати на Київ, але траси вже були забиті. І тут мене набрав Іса Акаєв, командир батальйону "Крим", і каже: "Давай до нас!". Чесно, я просив не казати, що я лікар, і поставити мене бійцем… Але сьогодні я начмед.

І знаєте, попри те, що я лікар, був на війні у 2014-му, бачив, як лютували "еленерівці", те, що я побачив під Києвом… Я навіть уявити не міг, що мирних будуть розстрілювати. 

Тепер я розумію, що відбувалося 18-го травня 1944-го року. Я на свої очі це побачив. У мене обидва діди воювали, але виселили обидві сім'ї. Брати мого діда по татовій лінії змогли засунути у вагон бочку з медом – завдяки їй вагон і доїхав. По маминій лінії дорогою помер мій дядько і вже по приїзду в Узбекистан, у кишлаці, померла моя тітка. 

Тепер, у 2022-му році, я побачив, як можна вбивати дітей. 

Хочу сказати за своїх хлопців: усі, хто були в нас у спілці – це більше 130 людей, – пішли воювати. У нас є один загиблий у Мелітополі. Поза спілкою є ще один загиблий кримський татарин. У нас є троє тяжких "трьохсотих". Коли я кажу їм: "Пришліть документи, щоб я вас відправив на реабілітацію" (зараз є варіанти на Польщу, Туреччину) – всі хочуть назад. Кажуть: "Війна закінчиться, будемо реабілітовуватися в Криму!" У нас є нагороджені хлопці.

Єдине, чого б хотілося сьогодні – щоб усе ж батальйон "Крим" визнали на офіційному рівні, щоб він увійшов до ЗСУ. 

Перед кожним кримським татарином зараз стоїть завдання вкотре повернути свою батьківщину. У нас її стільки разів забирали. Вважаю, що першим у Крим має зайти саме наш батальйон. Іншалла, так і буде. 

"Ніхто не поверне нам Крим, якщо не буде перемоги ЗСУ", – Ахтем Сеітаблаєв, пресофіцер у Силах ТРО ЗСУ

Народився в депортації – у місті Янгіюль Ташкентської області, Узбекистан. У 1989-му, у 16-річному віці, переїхав до Криму. На півострові вивчився на актора, у Києві – на режисера. Знімає всесвітньо відоме кіно, зокрема воєнне. Є директором Кримського дому в Києві. Нині є пресофіцером однієї з бригад Сил ТРО ЗСУ.

Мамі було шість років, коли її депортували, а татові – три. Тато майже нічого не пам'ятає, а от деякі спогади мами стали епізодами моєї стрічки "Хайтарма". Років з п'яти я знав, що ми є кримськими татарами й обов'язково повернемося в Крим.

фото: Дмитро Ларін

Я полетів на півострів у 1989-му, щоб вчитися на акторському факультеті культурно-просвітницького училища в Сімферополі. Туди якраз набрали перший кримськотатарський курс для відродження місцевого театру. 

І перші три дні в Криму були… жахливими. Я не побачив нічого з того, про що все життя чув від батьків: пальми, море, високі гори, люди в білому одязі. Щось між Ріо-де-Жанейро й Землею Обітованою. Я вилетів з міжнародного аеропорту в Ташкенті, у величезному літаку, здається, Іл-86, а вийшов у маленькому аеропорту Сімферополя. Гір не видно, моря, пальм і людей у білому одязі – немає! Жах!

Було відчуття… якщо мене не обманули, то точно не сказали правди. 

Але за три дні мій двоюрідний брат повіз мене в Бахчисарай, щоб показати будинок, який збирався купити мій батько. На його шикарних "Жигулях" ми під'їхали до Бахчисараю, ландшафт почав змінюватися, я відчинив вікно і відчув густий-густий аромат лаванди. 

Потім ми поїхали в бік каньйону, і біля села Танкове відкрився перший гарний краєвид, мій брат зупинив машину, каже: "Виходь". Він дістав пляшку домашнього вина і каже: "Дивись, це твоя батьківщина".

У вересні, від училища, нас повезли збирати фрукти – після бавовни в Середній Азії це було просто святом. Наша кримськотатарська група до обіду робила дві норми, а потім йшла розшукувати своїх співвітчизників. Це було необхідно кожному з нас. Це було як таке підтвердження, що ми повертаємося. 

Хоча й відносини між кримськими татарами й місцевими були, м'яко кажучи, напружені. Нагадаю, що Крим був "найстарішим регіоном" України, так як в СРСР він розглядався місцем почесної пенсії для членів Компартії – нащадки яких і стали "хедлайнерами" зазивання Путіна до Криму у 2014-му.

Хоча й кримські татари постійно вказували на повзучу окупацію.

А зараз ніхто нам не поверне Крим, якщо не буде перемоги ЗСУ. Якщо 8 років тому Україна не була до цього готова, то зараз весь світ, допомагаючи Україні, збільшує надію на те, що Україна не тільки переможе, а й поверне все захоплене у 2014-му.  

24-го лютого 2022-го я спав, бо напередодні у Кримському домі ми провели захід до роковин смерті Номана Челебіджихана – першого очільника демократичного Криму на початку 20-го століття. І в той же день ми представляли розгорнутий трейлер моєї стрічки "Мирний 21" – про луганський прикордонний загін.

24-го лютого зі мною сталося дежавю того відчуття безпорадності й нерозуміння, що робити – куди заховати рідних і де отримати зброю, щоб стріляти у ворога. 

25-го лютого ми з моїм другом і колегою Олексієм Тритенком (актор – УП) знайшли батальйон, у який ще записували – бо ж скрізь були черги, – і нам казали: "Та навіть не стійте, хлопці". Ближче до вечора в нас на руках уже була зброя, і вже о 21-22-ій ми були в лісі під Гостомелем. 

Що я відчуваю на війні після світу мистецтва?

З одного боку, я ж не перший рік знімаю військове кіно, з іншого – різниця все ж є. З'являється ціла палітра почуттів: страх, злість, холод, звикання до цього, гумор. 

Відчуття перебування в колі однодумців з різних соціальних прошарків, різного віку. Але головна емоція – що ти не дарма живеш кожен свій день.

Ольга Кириленко, УП