Ультраправые на смену "тефлоновому" Марку: что результаты выборов в Нидерландах сулят Украине

Алена Куренкова, Олег Павлюк — Суббота, 2 декабря 2023, 15:30

Нідерланди - важливий союзник України з початку повномасштабного вторгнення. Країна встигла надати нам близько 2,5 млрд євро воєнної допомоги і пообіцяти ще, очолити разом з Данією "коаліцію винищувачів" для України і оголосити про майбутню передачу літаків F-16. Однак тепер ця підтримка під загрозою, або принаймні так здається на перший погляд. Нідерланди - ще одна країна ЄС, де на парламентських виборах здобули перевагу ультраправі сили.

Для хвилювань справді є підстави. Герт Вілдерс, очільник "Партії свободи", яка здобула найбільше голосів на виборах, не приховував свою прихильність до президента Росії Володимира Путіна, давав інтервʼю Russia Today, а у 2018-му взагалі поїхав до Росії попри критику нідерландців. Особливо - родичів загиблих у рейсі малайзійського Боїнга рейсу МН17, збитого російським БУКом у 2014 у небі над Донбасом.

Які тенденції у нідерландському суспільстві посприяли тому, що так багато голосів отримав Вілдерс з його радикальною риторикою? І скільки тепер може тривати формування владної коаліції, після чого, власне, українцям стане зрозуміліше, чого очікувати від нового уряду Нідерландів? Про це говоримо у новому епізоді подкасту "світ не sweet" з Юлією Солдатюк-Вестервельд, дослідницею нідерландського Інституту міжнародних відносин Clingendael.

Слухайте подкаст «Світ не Sweet» на зручній платформі: