Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Як виростають цінності: у Харкові замість "пабєдобєсія" – червоний мак

Четвер, 12 травня 2022, 13:30

Громада, яка ще торік толерувала повернення проспекту Петра Григоренка колишньої назви – Жукова, місяць тому дозволила знести пам’ятник йому. 

А політики, які раніше не гребували "радянськими" символами, аби догодити електорату, повністю змінили своє ставлення до "пабєдобєсія".

 

Якщо в інших містах мак як символ використовувався доволі давно, аби відзначити День пам’яті та примирення 8 травня, то у 2022 році в Харкові цю квітку вперше використали на офіційному рівні.  

"Зараз наш ворог виявився ще більш цинічним, жорстоким та підлим. Більше того, він використовує цей День Перемоги у своїх пропагандистських цілях, виправдовуючи свою агресію", – йдеться у зверненні мера Харкова Ігоря Терехова, яке проілюстроване класичною листівкою "Пам’ятаємо, перемагаємо!".

 

Ще рік тому під час виборів кандидати у цьому місті змагалися у виявах любові до радянського символізму: борди політиків з "пабєдобєсієм" були незмінним атрибутом 9 травня, а влада ініціювала онлайн-акцію "Стрічка пам’яті" – залучала містян до наповнення спеціального сайту іменами ветеранів. Це в умовах коронавірусу, вважайте, мало б символізувати "безсмертний полк".

Цьогоріч політики Харкова, по суті, всі як один виступили проти агресора. 

Дії рашистів мер Харкова Терехов навіть назвав геноцидом. Рашисти з самого початку повномасштабної війни обстрілюють і нищать в першу чергу міста, де живе російськомовне населення. 

9 травня не стало винятком. На Харківщині продовжились обстріли, які принесли нам нові жертви. Терехов закликав громадян не приходити на Меморіал Слави у Лісопарку, який уже не раз обстрілювали рашисти:

"Я прошу вас не ходити на Меморіал. Наш ворог підступний і цинічний, і від нього можна очікувати особливої ​​жорстокості та лютих обстрілів саме в цей святий для всіх нас день. Згадаймо своїх родичів, що боролися з фашизмом, удома, не збираючись на вулицях. А квіти їм ми принесемо вже у день нашої Перемоги!" – написав Ігор Терехов на сайті міськради.

Політичний опонент Терехова Михайло Добкін, який щороку вдягав георгієвську стрічку та заявляв у своєму інстаграмі, що варитиме кашу на 9 травня, цього року теж пише своїм прибічникам про цинічність ворога, "розстріл українських дідів, що воювали" росіянами, які ракетами поцілили у Меморіал Слави у Лісопарку. І також, як і Зеленський, говорить про те, що в Україні буде два дні перемоги.

 

   

А от хто зник із політичних радарів Харкова, так це лідер фракції ОПЗЖ Харківської міськради Андрій Лесик. Щороку 9 травня він організовував ходу "Безсмертний полк", примножуючи рашистські наративи. Як свідчать дані Реєстру держZрадників Руху ЧЕСНО, саме представники ОПЗЖ зараз найчастіше опиняються в лавах колаборантів.

Реклама:

Політичні опоненти Лесика навіть призначили винагороду за інформацію про місце його перебування.

 

Війна в Україні трансформує цінності не лише на сході країни – вона змінює Європу. 

Латвія, як країна, яка теж довго перебувала під впливом росії, тепер 9 травня не має "пабєдобєсія". Натомість офіційно парламент ухвалив відзначати день пам’яті загиблих та постраждалих у війні в Україні.

Як бачиамо, війна – це тест на зрілість не лише для українців, а й для світової спільноти.

Олександра Щукіна, Рух ЧЕСНО

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Сьогодні українська мова є в більшій небезпеці, ніж в 2022 році

Пам'яті Ірини Цибух

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?