Врятовані життя

Середа, 5 грудня 2001, 13:07
Афганський поціновувач мистецтва, ризикуючи життям, врятував п'ятдесят картин, які таліби повинні були урочисто знищити.

За ісламськими законами, як їх розуміють таліби, зображення людини або тварини вважається смертним гріхом. Одночасно з артобстрілом гігантських буддійських статуй в Афганістані відбувалося планомірне знищення картин, графіки й інших артефактів, на яких зображені люди або тварини.

Тим часом ще двадцять років тому Кабульський музей мав у своєму розпорядженні значну (принаймні, для країни третього світу) колекцію живопису, не дуже дорогу, але цілком пристойну. Як повідомляє BBC, зі всіх зібрань вдалося врятувати лише декілька десятків предметів.

Кабульський музей, заснований у 1924 році, був одним з найбагатших у регіоні. У ньому зберігалося безліч творів мистецтва і археологічних знахідок з елліністичного Афганістану, кушанського царства, древні буддійські предмети культу, величезні зібрання творів східного й європейського мистецтв до XIX століття.

Перші скандали, пов'язані з музеєм, почалися під час радянської окупації. Ніби археологи, які прийшли в Афганістан слідом за танками, вивезли багато унікальних експонатів в Ермітаж. Однак обвинувачення не підтвердилися - на постійній експозиції, яка знову відкрилася у 1980 році, американські і британські "Друзі Афганістану" перевірили експозицію за каталогом 1974 року і не дорахувалися тільки якихсь золотих дрібних грошей - і то не більш двох експонатів.

Справжні проблеми почалися з відходом радянських військ. У 1989 році під час безладдя служителі музею спішно спакували експонати і сховали у підсобних приміщеннях. Залишилися тільки найважчі речі, які дуже скоро таємно зникли.

У 1992-му таліби взяли Кабул штурмом і розграбували сховища, висадивши сталеві двері, а через рік у дах музею влучила ракета, і багато цінностей загинуло у вогні. А на початку 2001 року уряд талібів оголосив кампанію по знищенню в країні всіх неісламських творів мистецтва.

Як це не дивно, дещо все-таки вціліло - багато у чому завдяки героїзму місцевих ентузіастів. Так, афганський бізнесмен і любитель мистецтва Сабір Латіфі у 2001 році підкупив вартових і вночі виніс з приміщення музею декілька десятків згорнених полотен, які були засуджені до смертної страти. Потім Латіфі провіз підозрілий згорток на багажнику свого велосипеда кабульськими вулицями і сховав близько п'ятидесяти картин у себе вдома.

Пан Латіфі повідомив, що свій героїчний вчинок він здійснив для того, щоб врятувати хоч би частину національного надбання своєї батьківщини. І як тільки ситуація у Кабулі хоч трохи стабілізується, він обов'язково поверне полотна на їх законні місця.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді