Ахметов намагається купити собі ще трохи "Оболоні"

Вівторок, 1 квітня 2003, 14:07
Конфлікт донецької та київської компаній затягується

Сюжет, пов'язаний з боротьбою "Сармата" за акції київської пивоварної компанії "Оболонь", продовжує розвиватися. Минулого тижня донеччани подали в Антимонопольний комітет України заявку на придбання контрольного пакета "Оболоні". Експерти висловлюють дві версії, що пояснюють причини рішучого кроку "Сармата": PR-хід донбаської компанії або ж досягнення певної домовленості з менеджментом "Оболоні" із приводу купівлі акцій останньої.

Донецька пивоварна компанія "Сармат" продовжує активні "бойові дії" за контроль над "Оболонню". Донеччани, за інформацією “Контексту” із джерела, що побажало залишитись неназваним, в Антимонопольному комітеті, подали до АМКУ заяву на отримання дозволу на придбання 51% акцій ЗАТ “Оболонь”. За словами джерела, "Сармат" цікавить дозвіл на купівлю пакета ЗАТ "Оболонь", розмір якого забезпечив би йому отримання половини голосів у вищому органі керівництва "Оболоні". Сьогодні цю інформацію "Контексту" підтвердили в АМКУ.

Нагадаємо, на початку минулого року ЗАТ "Сармат" за допомогою донецької інвестиційної компанії "Керамет Інвест" придбало на вторинному ринку 11,5% акцій ЗАТ "Оболонь". Потім пішла низка судових позовів "Оболоні" із приводу визнання скупівлі акцій донеччанами незаконною. У лютому 2003 року Апеляційний суд Києва відмовив "Оболоні" у розгляді касаційної скарги на рішення Шевченківського районного суду столиці від 21 листопада 2002 року. Останній визнав угоди купівлі-продажу акцій "Оболонь" законними. Таке рішення апеляційної інстанції стало для "Сармата" підставою заявити, що компанія готується вступити в права власності на акції київського підприємства. Проте фахівці "Оболоні" наполягають на тому, що про остаточну перемогу "Сармата" у боротьбі за акції "Оболоні" говорити передчасно.

Коментуючи інформацію про нібито отриману в АМКУ заяву "Сармата" щодо придбання акцій "Оболоні", аналітик центру "Експерт" Кость Бондаренко не виключив теоретичної можливості того, що керівництво донецького підприємства знайшло спільну мову з першими особами "Оболоні", у результаті чого частина акцій, зосереджених у руках вищого менеджменту київського пивзаводу, буде викуплена "Сарматом".

Проте дане припущення малоймовірне. Як відзначив "Контексту" аналітик компанії "Прайм-тайм" Владислав Роговець, керівництво "Оболоні" не має наміру продавати свої акції. Продаж менеджментом київського пивзаводу акцій підприємства виглядав би надто дивно, відзначає експерт, оскільки внаслідок вжитих киянами захисних заходів керівництво підприємства сконцентрувало у своєму управлінні близько 80% акцій "Оболоні". "Сармат" же з його 11,5% акцій навіть за умови вступу в права власності не зможе реально впливати на політику київської компанії.

За іншою версією, поява даної інформації - не більш ніж PR-хід донеччан, які таким чином намагаються продемонструвати впевненість у позитивному для них результаті справи.

Варто відзначити, що в теоретичному відправленні в АМК заявки на придбання контрольного пакета "Оболоні" криється проблема для самого ж "Сармата". Справа у тім, що частка на ринку обох компаній сумарно перевищує припустимі законодавством норми концентрації, складаючи більше 40%. Тому заявка в АМК може послужити аргументом проти донеччан у Верховному Суді, що тепер розглядає саме "антимонопольний" аспект боротьби киян із донеччанами. Якщо "Сармат" насправді розраховує купувати контрольний пакет акцій київського пивзаводу, то для отримання дозволу від АМК йому доведеться продати приналежні йому інші пивоварні підприємства, наприклад "Полтавапиво", пивобезалкогольний комбінат "Крим" чи Київський пивзавод №1.

Фахівці ринку вважають, що в боротьбі "Сармата" та "Оболоні" зарано ставити крапку: конфлікт набув затяжного характеру.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді