Міфи та Правда наметового містечка

П'ятниця, 26 листопада 2004, 20:20
МІФ №1. У наметовому містечку безпорядок

Нісенітниця. Наметове містечко нараховує вже понад 2000 палаток. Тут є власний прес-центр, медпункт, кухня, служба охорони периметру, координатори, інструктори, розпорядники.

Кілька десятків чорно-білих наметів, поставлених у неділю ввечері, перетворилися у тисячі різнокольорових, дбайливо оформлених міні-хатинок. Господарі розмальовують домівки в помаранчевий колір, пишуть назви міст і навчальних закладів, встановлюють прапори.

Новоприбулі постійно шукають своїх земляків. Інформація про місцерозташування учасників містечка знаходиться у жовтій палатці реєстрації навпроти Головпоштамту (там же точка входу новоприбулих). Крім того, можна просто питати Охорону периметру, вона знає, хто знаходиться в радіусі 10-20 м.

Вхід на територію містечка суворо контролюється. Якщо ви вийшли на певний час і бажаєте повернутися, то повинні заходити тудою, де вас вже знають. Якщо ваша палатка десь далеко, а потрапити у табір потрібно прямо зараз і прямо тут, то можна попросити найближчого охоронця – він проведе, куди треба.

Містечко постійно відвідують народні депутати, розповідають останні новини, питають, як справи, підбадьорюють. Діти багатьох з них тут. Вінничани радо вітали свого мера Домбровського, який підійшов до палатки №50 Інституту міжнародних відносин зі своєю дружиною та донькою-студенткою.

Додзвонитися на Майдан проблематично. Втім, звідти дзвонити і відправляти sms легше. Як повідомили УП у службі підтримки Київстар, мережа працює, але перевантажена. Зараз відбувається установка додаткових станцій, проблема має бути вирішена найближчим часом.

Помаранчева атрибутика Ющенка та жовта Громадянської кампанії Пора розмітається практично моментально. На питання "Де дістати символіку?" відповідь одна – "Шукайте і знайдете". У кого є зайва, обов’язково поділяться. Хвилин 15 активних пошуків – і ви вбрані з ніг до голови.

МІФ №2. Не вистачає їжі. Люди голодують

Насправді це не так. Майже біля кожного намету стоять термоси з гарячими напоями, поруч – їжа.

Постійно підходять люди, які приносять печиво, бутерброди, фрукти, гарячу картоплю, гречку, вермішель, бульйон, борщ. Один товариш з Червонограда поділився враженнями: "Ми їхали на пусте місце, зі своєю їжею з розрахунку на 2-3 дні., а виявилося, що тут є де жити; про харчування взагалі мовчу: ми дома так не їмо, як нас тут харчують".

З їжею, котру приносять люди, іноді не встигають справлятися. Кожен хоче, щоб випили саме його чай і затоптали саме ним принесений бутерброд. Щодо алкоголю. Не дивлячись на холод, на зігрівання "спиртом" учасниками табору накладене негласне вето.

Харчуватися на Майдан приходять навіть прихильники Януковича Після чого часом просять дати їм щось помаранчеве і переходять на бік мітингуючих.

МІФ № 3. У містечку температура -273. Люди мерзнуть

Переважна більшість одягнена вельми тепло. Хто не встиг прихопити з собою шкарпетки, шапку або рукавиці може без проблем знайти потрібну амуніцію на території містечка.

Весь одяг, який приносять люди, збирається у кількох палатках, звідки далі розподіляється між усіма бажаючими. Все ж ліпше, коли люди, які приносять одяг, самостійно шукають тих, кому потрібні теплі речі, і передають шкарпетки "із рук на ноги" напряму.

Вночі до містечка під’їжджають київські водії маршруток зі своїми транспортними засобами. Вони вмикають пічки і надають теплий притулок людям, які гріються і сплять на сидіннях. Тепло можна знайти також у навколишніх кафе, метро, а також у палатках.

Від дихання повітря всередині нагрівається, а під час сну люди притискаються близько одне до одного тілами. Багатьох мітингуючих забирають до себе додому гостинні кияни.

МІФ №4. У містечку немає представників Сходу

Палатка із написом "Донецьк – так!" з’явилася одна із перших. Часто можна почути російську мову. Більше того: грузинську, азербайджанську, польську, англійську. Повз постійно проходять групи з плакатами, на яких написані назви різних населених пунктів сходу України.

Сьогодні на Майдані можна зустріти людей, які ще вчора говорили: "Я что рехнулся туда идти?! Мне что делать нечего?"

МІФ №5. На ніч майже усі розходяться

Таки розходяться. Але натомість приходять інші. Люди у містечку, особливо кияни, організували чергування. Вночі сплять вдома або у знайомих, які тим часом ідуть на Майдан. У темну пору доби меншає перехожих на вулицях; дівчат ледь чи не силою виганяють додому відпочивати.

З’являється тривожна інформація (здебільшого необґрунтована) про наближення підозрілих груп людей. Таким чином у містечку лишаються найбільш стійкі та здорові. А їх тисячі і тисячі.

Веселі фрази та випадки

Віктор Ющенко: "Ми будемо обороняти тут кожен КАШТАН".

Підходять чоловік і жінка.
Жінка: - Хлопці, чай-каву будете?
- Так! Давайте. Нарешті. Дякуємо!
Жінка чоловікові: - "Я же тебе говорила, что они хотят, а ты мне что?! В следующий раз надо будет принести".

Пролунала пропозиція оголосити МакДональдз всесвітньою мережею туалетів.

Інструктаж охорони у першу ніч (коли ще охорона складалася переважно з молоді та студентів): "Ви не бойова одиниця. Ви лише слідкуєте за порядком і не пропускаєте на територію сторонніх людей. Якщо буде раптом штурм з використанням кийків та зброї – ви у бій не вступаєте, а з криком "ОХОРОНА" розвертаєтеся і RUN FOREST, RUN!"

Люди пропонують Майдан Незалежності офіційно перейменувати на Майдан Свободи.

Слова перехожого хлопця: "Дайте мне, пожалуйста, что-нибудь оранжевое, а то у меня, видите вот, курточка бело-синяя, я так не могу!"

Звернення двох хлопців до Охорони (у першу ніч 21-22 листопада): "Мы голосовали за Януковича... но чем вам теперь помочь? Мы хотим исправиться!"

1+1. Піховшек + оператор.

До охорони підходять двоє іноземців. "Hi! We are looking for Nataly!" (у містечку кілька десятків тисяч людей!..).
Охорона: - "Who is she?"
-She's a lawyer. She's 24 years old.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді