Восьмий день непокори

Неділя, 28 листопада 2004, 23:00
Читайте історію революції

СЬОМИЙ ДЕНЬ СПРОТИВУ. Від Януковича відмовився його вуз
6-Й ДЕНЬ ОПОРУ. Мітинги по всій країні
П’ятий день. Кабміну зірвали роботу. Відбулися переговори Ющенка і Кучми
Четвертий день. ЮЩЕНКІВЦІ ЗАБЛОКУВАЛИ ВСІ ВХОДИ ДО КАБМІНУ ТА АП
Третій день спротиву. Події на Майдані та біля ЦВК
Другий день народного повстання. Ще один 150-тисячний мітинг
РЕГІОНИ ЗА ЮЩЕНКА
Як все починалося. НАМЕТИ НА МАЙДАНІ. Фоторепортаж

А також:
Міфи та Правда наметового містечка
Майдан не спинити

21:38

Кримський парламент на своєму позачерговому пленарному засіданні в понеділок увечері ухвалив заяву, у якому заявив про легітимність постанови Центральної виборчої комісії про обрання президентом України Віктора Януковича.

"Вважаємо офіційну постанову Центральної виборчої комісії про обрання президентом України Януковича легітимним і таким, що повною мірою відповідає Конституції й законодавству України", - йдеться в заяві, де також відзначається, що переважна більшість кримчан у ході другого тура президентських виборів підтримали Януковича.

Парламент автономії також висловив підтримку рішенням Всеукраїнського з'їзду народних депутатів і депутатів місцевих рад у Сєвєродонецьку Луганської області, засудивши дії опозиції й назвавши їх "антиправовими й руйнівними".

***

Депутати Київської міської ради жадають від президента України звільнити від займаних посад глав держадміністрацій Харківських, Донецьких, Луганських, Одеської областей за сепаратистську позицію й закликають Верховну Раду ініціювати відставку уряду.

"У цей доленосний для країни час ми всі повинні згуртуватися навколо головної ідеї - збереження громадянського миру й спокою в країні. Кожний, від кого це залежить, повинен прикласти максимум зусиль для недопущення розколу України, розпалення ворожнечі й протистояння в суспільстві", - сказано в заяві.

"Тому ми глибоко ображені заявами високопоставлених чиновників, наділених державними повноваженнями, які, порушуючи Конституцію й закони України, роблять публічні сепаратистські заяви", - говориться в зверненні депутатів, переданому в понеділок.

Депутати Київради звернулися до Генпрокуратури з вимогою негайно порушити проти глав держадміністрацій цих чотирьох областей кримінальну справу за ознаками злочину, що підпадає під дію статті 110 Кримінального кодексу України.

Депутати закликали Верховну Раду ініціювати відставку уряду, "керівник якого не дав належної політичної оцінки й привселюдно не відмежувався від сепаратистських заяв, які звучали із трибуни з'їзду в Сєвєроднецьку".

"Таку позицію ми сприймаємо як схвальне ставлення прем'єра до порушень цілісності держави, зневагою Конституцією й законами. Після цього він не має морального права очолювати Кабінет міністрів".

У заяві, прийнятій депутатами Київрада, відзначається, що з'їзд депутатів всіх рівнів у Сєвєродонецьку й "безвідповідальні заяви окремих його учасників" ще більше підсилили напругу в країні.

"Найбільш ганебним є те, що високі посадові особи, уповноважені проводити в регіонах політику дотримання вимог Конституції й законів, першими переступили через них", - підкреслюється в заяві.

Інтерфакс-Україна

21:18

В Донецьку на центральній площі пройшов 10-тисячний мітинг на підтримку Віктора Януковича.

Відкрив мітинг мер Донецька Олександр Лук'янченко, який заявив, що донеччан на площу привела "жорстока несправедливість", у результаті якої "у нас відібрали перемогу". На трибуні виступили представники трудових колективів Донецька.

Учасники мітингу скандували: "Донецькій області - автономію!", "Ні - третьому туру виборів!", "Янукович – наш президент!".

Раніше обласний штаб Януковича повідомив, що мітинги в Донецьку на захист конституційних прав проходитимуть щодня, аж до 3 грудня.

***

Працівники Секретаріату Кабінету Міністрів, Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції та Міністерства фінансів заявляють, що блокування Будинку уряду вже четверту добу позбавляє їх права на працю.

За словами авторів заяви, "перешкоджання у реалізації права на працю не лише створює загрозу посилення дезорганізації, некерованості у суспільстві та виникнення економічної кризи в країні, а й торкнулося інтересів наших сімей".

Вони з метою забезпечення свого конституційного права на працю вимагають від лідерів "Нашої України", інших партій та блоків, що організували масові акції, забезпечити вільний доступ до робочих місць для чого припинити блокування Будинку уряду.

20:52

Керівник виборчої кампанії Віктора Ющенка Зінченко закликав учасників мітингу на майдані Незалежності бути у вівторок о 10.00 біля Верховної Ради України.

Він поінформував, що колона мітингуючих має розпочати рух з майдану Незалежності у вівторок о 9.00, передає УНІАН.

За словами Зінченка, "на завтрашньому засіданні Верховна Рада прийматиме доленосне для України рішення".

На годиннику на башті Будинку профспілок, крім звичайної реклами, з'являються такі гасла: "Так! Ющенко!" "Схід і Захід разом", "Свободу не спинити".

Як повідомлялося, 28 листопада на мітингу на Майдані лідер БЮТ Юлія Тимошенко розповіла, що опозиція вимагатиме у вівторок від парламенту ухвалити постанови про відставку уряду, відставку генпрокурора, а також створити новий уряд на коаліційних засадах.

***

Концерт на підтримку кандидата в президенти України Віктора Ющенка вже протягом трьох годин проходить біля будинку українського посольства в Тбілісі.

На концерті зібралися кілька сотень осіб, які скандують під українські пісні "Ющенко, Ющенко!".

Особливо привітали ті, що зібралися естрадну співачку Ірму Сохадзе, що виконала "Жовтогарячу пісню", - передає Інтерфакс-Україна.

На площі перед посольством установлений великий екран, на якому в прямому ефірі транслюються передачі українського опозиційного 5-го каналу.

19:46

30 листопада, починаючи з 10 години, на вулиці Банковій зі сторони вулиці Лютеранської громадянська кампанія ПОРА здійснить принципово нові рішучі акції громадянської непокори, які мають завершити блокування адміністрації президента України.

Подробиці не повідомляються.

***

Представники трудових колективів ВАТ "Азовмаш" (Маріуполь) підтримали рішення з'їзду депутатів всіх рівнів у Сіверодонецьку (Луганська область).

Працівники "Азовмашу" також висловилися за проведення місцевого референдуму про виділення Донецької області в автономію або суб'єкт федерації у випадку із кризової ситуації в Україні.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-центрі "Азовмашу", таку резолюцію ухвалили збори представників трудових колективів ВАТ у понеділок.


***

У загальноосвітніх навчальних закладах Рівного з 30 листопада по 5 грудня оголошено канікули.

Рішення затверджено у зв'язку із складною політичною ситуацією в місті та відповідним зверненням керівників навчальних закладів.

19:10

Більшість підприємств Житомирської області вирішили підтримати безстроковий політичний страйк на підтримку акцій протесту опозиції.

Страйк оголосили Житомирська панчішна фабрика, Житомирська кондитерська фабрика, ВАТ "Рудь", ТОВ "Крігер", Новоград-Волинський хлібокомбінат, Новоград-Волинський м'ясокомбінат, фірма "Автотранс".

У Житомирі щоденно проходять мітинги на підтримку Ющенка, участь у яких беруть до 30 тисяч осіб. Учасниками акції протесту встановлено наметове містечко в центрі міста.


В Києві з'явилась вулиця Гонгадзе

Прихильники Віктора Ющенка вивісили на вулиці Банковій на будинку Спілки письменників України табличку "Вулиця Георгія Гонгадзе".

Як передає кореспондент УНІАН, зараз біля адміністрації президента ситуація спокійна. Прихильники Ющенка вишукували три шеренги охоронців, які пропускають до кордону правоохоронців лише депутатів та журналістів.

Перший кордон правоохоронців складається з двох шеренг, а трохи подалі стоїть менш чисельний другий кордон з однієї шеренги.

Прихильники Ющенка дивляться пряму трансляцію засідання Верховного Суду України на великому екрані, який встановлений на Банковій.

На Банковій вивішена велика кількість різноманітних плакатів: "Весь світ дивиться", "Курица – не птица, Москва нам – не столица" та багато інших.

Близько 50 наметів прихильників В.ЮЩЕНКА, які розташовані на Банковій, розмальовані політичними гаслами та назвами міст, звідки приїхали учасники акції.

 
 
18:54

Депутати Одеської міської Ради 29 листопада на позачерговій сесії прийняли звернення до територіальної громади Одеси із пропозицією заборонити проведення мітингів і ліквідувати Комітет національного порятунку.

Це випливає із прес-релізу, поширеного Управлінням інформації Одеської міської ради, передає "Український вибір".

"В зверненні пропонується прихильникам двох протиборчих політичних сил припинити проведення в Одесі мітингів, пікетувань й інших дій, що не сприяють стабілізації соціально-економічної обстановки, а так само припинити існування в Одесі будь-яких комітетів національного порятунку й інших незаконних формувань", - сказано в прес-релізі.

У ньому сказано, що регіональне й місцеве самоврядування залишилися один на один з економічними й соціальними проблемами, через що виникає загроза припинення забезпечення населення енергоресурсами, виплати заробітної плати, погіршення криміногенної ситуація в місті.

Як повідомив представник Одеської міськради, мер Одеси Руслан Боделан закликав трудові колективи не піддаватися на заклики опозиції брати участь у страйках. Зі слів джерела, на сесії йшлося про припинення існування формувань і мітингів опозиції.

17:35

Більшість опитаних радіостанцією "Ехо Москви" вважає, що Росії вигідніший розкол України й, як наслідок, можливе приєднання південно-східних областей цієї країни.

Експрес-опитування, проведене у рамках програми "Рикошет" за інтерактивними телефонах, показало, що 52 відсотка опитаних дотримується такої думки, у той час як 48 відсотків опитаних вважає, що Росії вигідніше збереження єдиної України, навіть під владою Ющенка.

Усього в ході опитування за 5 хвилин на радіостанцію "Ехо Москви" надійшло 8406 телефонних дзвінків.

Читайте також про плани російських політиків приїхати в Україну

***

У Дніпропетровську на митингу на площі перед театром опери та балету близько 200 прихильників Віктора Януковича назвали його президентом та гарантом свободи.

Мітинг організувала міська організація "Партії регіонів", повідомляє УНІАН.

Учасники мітингу були вдосталь забезпечені біло-синьою символікою передвиборчої кампанії Януковича та прапорами "Партії регіонів".

Крім стверджень "Янукович – наш Президент!", учасники мітингу висловлювали чимало критичних зауважень, а також прямих образ в бік Віктора Ющенка, Юлії Тимошенко та США, зокрема: "Гнать оранжевых козлов!", "Уроды придут к власти".

На мітингу виступили представники міської організації Компартії України, священик православної церкви Московського патріархату, а також дніпропетровський ді-джей на ім'я Шура Балаганов.

***

В Ужгороді після кількатисячного мітингу навпроти приміщення Закарпатської облдержадміністрації встановлено 8 наметів, в тому числі один із наметів - помаранчевого кольору з написом "ТАК".

До наметового містечка завезено дрова, призначені, за словами учасників акції, для обігріву мешканців наметового містечка.

На віторок заплановано продовжити мітинг на підтримку Віктора Ющенка перед будівлею Ужгородської міськради, де депутати після позачергового засідання оголосять про свою остаточну політичну позицію.

17:15

Представники громадської кампанії "Пора" демонтували частину металевого огородження, яке відділяло демонстрантів від міліції біля адміністрації президента, передає Український вибір.

Як повідомив представник "Пори", демонтаж центральної частини огородження - акт дружелюбності стосовно міліцейської охорони.

Зараз перед міліцією лише заслін, що складається із залізних щитів.

17:10

Мітингувальники, які блокують Кабінет міністрів, відкрили коридор для проходу чиновників на роботу. Про це повідомив депутат Олег Рибачук з посиланням на депутата Олексія Івченка, який відповідає за організацію пікетування Кабміну.

Як відомо, мітингувальники утримують Кабмін у блокаді з п'ятниці.

***

ВАТ "Завод "Сільмаш" оголошує страйк.

Про це повідомив кореспонденту УНІАН голова страйкового комітету Львівського ВАТ "Завод "Сільмаш" Петро Онищак.

"Неофіційно завод оголосив страйк ще минулого тижня. Проте, оскільки ми готували відповідні документи, то страйк ми оголосимо сьогодні протягом дня. Працівники заводу, як ходили на страйки у складі близько 300 осіб, так і ходитимуть – до повної перемоги демократії. Завод буде працювати в мінімальному режимі", – зазначив Онищак.

***

У Катеринівській виправній колонії Сарненського району Рівненської області в'язні на знак протесту проти фальсифікацій на виборах у другому турі вже тиждень їдять у їдальні стоячи.

Таким чином вони чекають, коли Віктора Ющенка оголосять президентом.

16:50

Центральний штаб кандидата Віктора Ющенка відкрив штаб на Центральному залізничному вокзалі в Києві.

Про це повідомив комендант штабу Геннадій Дерев’янчук, передає "Український вибір".

Штаб займається координуванням роботи із зустрічі, відправлення й вирішення поточних соціальних проблем людей, які прибули на акцію.

Штаб розміщено в залі №3 Центрального залізничного вокзалу. Тут для новоприбулих організована роздача бутербродів і гарячих напоїв, також завозяться гарячі обіди.

Штаб стежить за тим, щоб на вокзалі не було провокацій.

"Годуємо також донецьких хлопців, їм видали по 100 гривень, а коли гроші закінчилися й їм не заплатили за ще два дні, вони прийшли до нас і ми давали їм їжу", - сказав Дерев’янчук.

Він зазначив, що між прихильниками Януковича і Ющенка тут на вокзалі часто ведуться дискусії. Поки все проходило мирно.

Штаб також займається організацією нічлігу для учасників акції протесту, які прибули з інших регіонів.

16:42

Люди поступово розходяться від будинку Верховного суду в Києві. Зараз там залишилися близько 2 тис. прихильників Віктора Ющенка.

О 12.00 біля будинку Суду було близько 5 тис. "жовтогарячих" й 1-2 тис. "біло-блакитних".

В одному з мікроавтобусів у Верховного суду працює "юридичний центр", де юристи-добровольці допомагають людям подати заяву про порушення їхніх прав у ході виборів.

Навколо будинку Суду ходить пішим ходом група з 30 прихильників Віктора Януковича й священики Української православної церкви Московського патріархату. Вони несуть синьо-білі прапори, ікони й корогви.

Перед "жовтогарячими" пікетниками прихильники прем'єра проходять раз у півгодини.

Ситуація спокійна, повідомляє Інтерфакс-Україна

Про те, що відбувається на засіданні Верховного суду, читайте тут

***

Близько 5 тисяч прихильників Віктора Ющенка пікетують будинок Вінницької облдержадміністрації, де проходить позачергова сесія облради, оточивши її живим ланцюгом.

Як передає кореспондент УНІАН, 3,5 тисячі учасників пікету стоять біля входу в будинок, тримають державні і жовтогарячі прапори, а також скандують: "Ющенко!", "Калетніку - ганьба!", "Ми разом, багато, і нас не подолати".

Інші 1,5 тисячі тих, що зібралися, оточили будинок облдержадміністрації живим кільцем, обв'язавши будинку жовтогарячою стрічкою. Учасники пікету періодично співають Державний гімн України.

Вхід у будинок облдержадміністрації заблокований 50 невідомими, які не повідомляють, кого вони представляють, і не пускають нікого всередину будинку.

У приміщенні облдержадміністрації перебувають близько 50 співробітників спецпідрозділу "Беркут". У дворі обладміністрації стоять дві вантажівки з піском і пожежна машина.

15:40

На центральній площі Дніпропетровська триває акція протесту проти нечесних виборів. Як передає кореспондент УНІАН, в понеділок помаранчеве наметове містечко, встановлене в суботу біля пам'ятника Леніну, складається вже з 25 наметів.

***

Сьомий день на головному майдані столиці Австрії відбуваються мітинги на підтримку демократії в Україні.

Близько 500 учасників мітингів, серед яких крім українців, є також австрійці, німці і британці, скандують українською "Ющенко!" Мітингуючи зібрали 2 175 євро для наметового майданчика в Києві.

У президента Австрії, який підтримав вільний вибір українців, на столі стоїть помаранчева ялинка.

 Foto AP
 
15:35

Завідувач медслужби в Українському домі Тарас Симущак спростовує чутки про епідемію пневмонії та масові отруєння серед учасників акції протесту у Києві.

"Категорично заявляю, що ніяких випадків отруєння через якість продуктів, що нам постачаються, нема. На даний момент у нас не зафіксовано жодного випадку гострої кишкової інфекції та отруєнь, - зазначив він в інтерв'ю УНІАН. - У нас цілком нормальна їжа, яку ми перевіряємо та контролюємо. Інфекціоніст перевіряє продукти в обов'язковому порядку".

Загалом, за всі 7 днів страйку був лише один випадок госпіталізації з підозрою на пневмонію.

"За весь цей час з Українського дому було госпіталізовано не більше 15 осіб", додав він. За його словами, більшість госпіталізовані з "банальним діагнозом, як наприклад гайморит", ще кілька людей старшого віку попали до лікарні з переломами рук після падіння, бо на вулиці слизько".

***

На площі перед Ужгородською міською радою зібралося близько 5 тисяч мітингуючих на підтримку всеукраїнського політичного страйку.

Керівник страйкового комітету Ужгорода заявив, що в понуділок буде встановлено наметове містечко навпроти обласної держадміністрації та навпроти районної держадміністрації на знак приєднання Ужгорода до Всеукраїнського політичного страйку.

15:30

Два ресторани мережі ресторанів швидкого харчування "Швидко", розташовані в Києві на майдані Незалежності та у торгово-розважальному комплексі "Глобус", запропонували відвідувачам меню "Народне" вартістю 4 грн. за порцію.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у компанії, до меню входить більша порція вареників з м'ясом, салат зі свіжої капусти й чай.
Звичайна ціна такого меню становить 11,45 грн.

***

Близько 2 тисяч прихильників Віктора Ющенка продовжують спостерігати за засіданням Верховного Суду біля його приміщення.

Як передає кореспондент УНІАН, люди стоять по вулиці Пилипа Орлика, де знаходиться будівля ВС. Неподалік від входу до приміщення суду розташовано автомобіль з динаміками, по яких транслюється засідання суду.

Зранку біля приміщення ВС було близько 10 тисяч маніфестантів, які стояли як по вулиці Пилипа Орлика, так і по вулиці Шовковичній.

14:55

Заступник генерального прокурора України з питань слідства Микола Голомша подав у відставку.

Про це УНІАН повідомило джерело у Генпрокуратурі.

Співрозмовник агентства зазначив, що Голомша зробив це на знак протесту проти фальсифікації виборів і відсутності реагування Генпрокуратури на сепаратистські заяви деяких політиків.

Водночас у прес-службі Генпрокуратури цю інформацію не підтвердили. „Такої інформації у нас немає”, - зазначили в прес-службі.

14:50

Адміністрація президента України відмовляє агентству УНІАН в акредитації на події за участю президента України.

Як відомо, в понуділок під Києвом проходить зустріч президента України Леоніда Кучми з керівниками окремих областей.

За останні два дні УНІАН вже двічі відмовлено в акредитації. В неділю кореспондента агентства не акредитували на засідання РНБОУ за участю президента України.


14:47

Депутат Верховної Ради Микола Томенко закликає студентів до пікетування будинку Київського національного університету ім. Тараса Шевченка на вул. Володимирській в Києві.

За словами Томенка, о 14:00 там має відбутися засідання вченої ради Київського університету ім.Шевченка, де збираються заборонити студентам відвідувати акції протесту.

Він закликав вчену раду не ганьбити ім'я Київського національного університету ім. Шевченка, повідомляє Український вибір.

14:45

Лідер опозиціонерів Віктор Ющенко категорично заперечує заяви певних політичних сил про те, що метою акцій непокори було "паралізувати фінансову та банківську систему країни".

Віктор Ющенко зазначив, що "внаслідок непрофесійної діяльності команди Януковича - Тігіпка, в економіці та банківській системі країни "вже кілька місяців тому намітилися небезпечні тенденції", які за кілька днів можуть призвести до обвалу гривні, і команда Ющенка "неодноразово вказувала на ці загрози".

Лідер "Сили народу" також зазначив, що "пікетування урядових установ носить виключно мирний характер і продовжуватиметься доти, доки команда Кучми-Януковича не визнає, що результати президентських виборів було сфальсифіковано".

Водночас він підкреслив, що "пікетувальники не перешкоджають роботі установ". Він повідомив, що згідно відповідним рішенням Верховної Ради, прийнятим 27 листопада на засіданні парламенту та на круглому столі за участі західних політиків 26 листопада, демонстранти, які пікетують приміщення Уряду, "утворили коридор, аби працівники КМ, НБУ, Міністерства фінансів та казначейства могли без перешкод прийти до своїх кабінетів".

"Пікетування - це політична акція і вона нікому не заважає працювати", - цитує Ющенка його прес-служба.

 Foto AP
 
14:25

Мер Донецька Олександр Лук'янченко оголосив, що з 29 листопада по 3 грудня в місті щодня проводитимуться мітинги "на підтримку конституційних прав городян".

"Донетчани, сьогодні на долю нашої держави випали важкі випробування. По всій країні проходять мітинги і акції протесту. Тисячі людей відірвані опозицією від виробництва і вигнані на площі. Ми, жителі Донбасу, як ніхто, розуміємо, до чого це може призвести. Тому ми продовжуємо працювати в звичному режимі. Але при цьому нам не можна забувати, що від нас, від нашого голосу залежить майбутнє Донбасу і всієї України", - цитує звернення мера УНІАН

Лук'янченко оголосив, що з понеділка на площі імені Леніна в центрі міста з 17.00 проходитимуть мітинги на підтримку конституційних прав жителів Донецька.

14:20

В понеділок о 15.00 громадянська кампанія ПОРА подолає останню стіну, яка відділяє владу і народ, розпилявши замок, який закриває залізний паркан на вулиці Банковій зі сторони Інститутської.

14:15

Тігіпко заявляє, що йому переважно подобається акція протесту на майдані Незалежності у Києві, повідомляє УНІАН.

"В більшості, мені подобається те, що відбувається на Майдані", - сказав він.

Крім цього, Тігіпко повідомив, що він не підтримує тих людей, які кажуть, що "там (на майдані Незалежності у Києві) якість зомбовані люди".

"Я не звертаю увагу на той радикалізм, на деякі моменти, коли вже шукають "ворогів народу". Це все ж таки не головне. Головне те, що є люди, які приходять самі по собі, які хочуть будувати нову владу. Які вірять в те, що можливо побудувати нову владу, а це означає, практично, нове життя для них. Я переконаний, що цим людям і потрібно максимально допомогти", - сказав Тігіпко.

Про інші заяви Тігіпка читайте.

14:10

Організація роботодавців транспорту Києва закликає всіх перевізників, підприємців та працівників транспортної галузі, власників авто підтримати акції непокори проти злочинних дій діючої влади.

Організація пропонує об’єднати зусилля та підтримати акцію громадської непокори на основних магістральних дорогах України, оргкомітетом якої є Комітет національного порятунку спільно з Організацією роботодавців транспорту Києва та Київською обласною радою Асоціації міжнародних перевізників.

Тим, хто хоче приєднатися до акції можна телефонувати до оргкомітету за телефоном гарячої лінії: /8 044/ 5372096, де буде повідомлено про план дій, місця проведення акції та час початку.

14:00

О 14.00 відбудеться зустріч уповноважених членів Комітету національного порятунку з керівництвом Міністерства внутрішніх справ України.

На зустрічі обговорюватиметься ситуація, яка склалася в зв'язку з масовими акціями протесту.

У переговорах візьмуть участь народні депутати, уповноважені Комітету національного порятунку Віктор Король, Павло Жебрівський, Микола Сокирко, Микола Одайник, Олег Зімін.

13:55

Журналістку інформаційного агентства "Українські Новини" жорстоко побила група невідомих бандитів у Луганську.

Напад групи бандитів, озброєних молотками й іншою холодною зброєю, було скоєно близько 13:00 у понеділок під час мітингу прихильників лідера блоку партій "Наша Україна" Віктора Ющенка в Луганську.

До колони прихильників Ющенка чисельністю близько 70 чоловік підійшла колона прихильників прем'єр-міністра Віктора Януковича чисельністю близько 300 осіб.

Коли колони зблизилися, раптово з юрби виділилися близько 30 озброєних людей у чорних шкіряних куртках і оточили колону прихильників Ющенка, у якій також були журналісти, котрі висвітлювали подію.

Бандити взяли юрбу в щільне кільце й почали бити людей, забираючи мобільні телефони, відеокамери й іншу фіксуючу апаратуру.

З колони випускали тільки потерпілих, у яких бандити забрали всі засоби зв'язку. Нападники наносили журналістам удари по голові молотками, били ногами й важкими предметами.

Зі слів очевидців, постраждали декілька десятків осіб.

13:50

В ніч з 28 на 29 листопада невідомі скоїли напад на наметовий табір, встановлений активістами обкому СПУ та блоку "Наша Україна" біля Черкаської обласної державної адміністрації.

Поки двоє прихильників Януковича відволікали увагу охорони табору, невідомі проникли в намет Соцпартії та порізали його ножем. Крім цього, зловмисники звалили намет і без перешкод втекли.

У зв'язку з цим інцидентом регіональний штаб Віктора Ющенка прийняв рішення створити спеціальний загін самооборони на базі однієї з охоронних фірм обласного центру, що охоронятиме наметовий табір учасників акції протесту.

13:40

У Полтаві оператори кабельного телебачення почали ретранслювати у своїх мережах "5-й канал".

Одна з фірм-кабельників – "Сателіт" – увімкнула опозиційний телеканал після того, як кількатисячний мітинг у Полтаві ухвалив звернення до керівників операторів кабельного телебачення з проханням ретранслювати "5-й канал".

13:30

У Черкаській області відновили свою роботу всі виборчі штаби Віктора Ющенка, оскільки "виборчий процес в Україні ще триває".

В понеділок в регіональному штабі кандидата відбудеться перша післявиборча нарада керівників районних штабов, де, як очікується, буде обговорено питання щодо подальшої політичної боротьби в регіоні.

Після наради о 16.00 члени районних штабів Ющенка візьмуть участь у спільній акції на підтримку Ющенка.

13:10

Національний банк України та Асоціація українських банків розповсюдили спільне звернення до працівників банківської сфери "з проханням продовжувати з притаманним їм професіоналізмом виконувати свої функції".

НБУ та АУБ закликають банківське співтовариство продемонструвати свою високу надійність та виконати свій професійний обов’язок перед державою та її громадянами.

Національний банк та Асоціація українських банків наголошують на важливості збереження в суспільстві довіри до банківських установ і виступають проти втягування в політичний процес як окремих комерційних банків, так і банківської системи в цілому.

НБУ та АУБ "від усього серця бажають всім банківським працівникам органічно поєднати свій високий професіоналізм та активну громадянську позицію".

13:00

Сергій Тігіпко полишає посаду голови Нацбанку і заявляє, що не залишається головою Центрального виборчого штабу Віктора Януковича.

Подробицічитайте тут

12:55

Найбільші в Західній Україні Львівський державний театр опери й балету ім. Соломії Крушельницької і Львівський академічний театр ім. Марії Заньковецької припинили давати вистави на знак протесту проти фальсифікації результатів виборів.

Театри заявили про свою підтримку лідера блоку партій "Наша Україна" Віктора Ющенка і припиняють свою роботу "до того часу, поки Ющенка не визнають президентом".

12:50

Більшість прихильників Віктора Януковича пішли від Верховного суду, де зараз розглядається питання про результати президентських виборів в Україні.

Зараз перед будинком Верховного суду є лише кілька біло-синіх прапорів.

Опоненти зустріли цей відхід викриками "Молодці" і "Приєднуйтеся до нас".

Під будинком Верховного суду ведеться пряма радіотрансляція із засідання.

Також пряму відеотрансляцію веде "1+1" та "5 канал".

12:45

До нових акцій непокори, які тривають на Буковині, долучились працівники Чернівецького автобусно-тролейбусного управління.

Тролейбуси та автобуси більшості маршрутів міста виконують свої рейси з написом "Страйк" на лобовому склі.

12:40

Члени Національної комісії регулювання електроенергетики виступають проти фальсифікації виборів і вважають неконституційними і незаконними результати виборів президента.

Про це йдеться в заяві Нацкомісії, підписаній усіма п'ятьма її членами на чолі з Сергієм Тітенком.

У заяві члени НКРЕ звернулися також до всіх енергетиків України з проханням не дозволити паралізувати роботу енергетики держави.

12:35

У Луганську конфісковано наклад газети "Твой выбор", у якій розповідалося про акцію громадянської непокори і фальсифікації результатів виборів.

В неділю на в'їзді до Луганська співробітники ДАІ затримали автомобіль "Газель", у якій із Запоріжжя везли 35 тис. примірників газети "Твой выбор", яка є додатком до трьох луганських газет.

Водія супроводили до Артемівського райвідділу міліції Луганська, де було конфісковано газети.

При цьому оперуповноважений Плещаков заявив, що вантаж агітаційний і начебто містить заклики до державного перевороту.

12:30

У понеділок вранці один з лідерів Комітету національного порятунку Анатолій Кінах відлетів до Харкова для участі у сесії Харківської міськради.

Про це на мітингу на Майдані Незалежності повідомив народний депутат Тарас Стецьків, передає сайт Ющенка.

На сесії розглядатимуться останні заяви губернатора краю Євгена Кушнарьова і загалом політична ситуація, що склалася в країні.

"Ми сподіваємося, що наші громадяни побратими-харків’яни сьогодні скажуть рішуче "Ні!" сепаратистам, які сьогодні хочуть відколоти від України три області. Сьогодні Харківська міська рада чітко і ясно заявить, що вона за єдність України, вона за Ющенка, вона з народом. Ми на це сподіваємося", - заявив Стецьків.

12:00

Студенти Національного університету "Києво-Могилянська Академія" розпочинають пікетування будівлі Міністерства внутрішніх справ України по вул. Богомольця.

Про це кореспонденту УНІАН повідомив президент НаУКМА В'ячеслав Брюховецький.

За його словами, студентів "Могилянки" близько тисячі, але до них приєднується колони пікетувальників з Тернопільщини та Одещини, а також студенти Українського католицького університету зі Львова.

Зараз уся ця колона перебуває у стадії формування, проте проїхати вулицею Богомольця вже неможливо.

***

До будівлі Верховного Суду України, де Судова палата у цивільних справах Верховного Суду України розглядає скаргу на постанову ЦВК, підійшла група польських студентів.

Зараз у Києві 26 студентів із Кракова і інших міст Польщі, вони приїхали у четвер, і планують залишитися тут ще на два дні, після чого приїде ще одна група, якщо буде необхідно.

Польські студенти носять прапор Європейського Союзу і Польщі, і приїжджають в Україну підтримати демократію.

Люди, які оточили ВС, скандують "Суд з народом!" та "Суддям честь!", "Ми разом єдині на рідній Україні!".

11:45

Журналіста газети "Україна-центр", редактора газети "Репортер" Геннадія Рибченкова побили невідомі в Кіровограді, повідомляють "Українські новини".

25 листопада по дорозі з мітингу на підтримку Віктора Ющенка журналіста перехопила група невідомих. Вони сказали, що Рибченков тепер буде писати матеріали на підтримку прем'єр-міністра Віктора Януковича. Потім невідомі сталі по черзі бити Рибченкова.

Зараз Рибченков перебуває у відділенні судинної нейрохірургії обласної лікарні, у журналіста тріщина лицьової кістки, струс мозку й сильні удари.

11:43

У будинку уряду четвертий день блокований міністр Кабінету міністрів України Анатолій Толстоухов.

Про це він сам повідомив кореспонденту УНІАН.

"Я знаходжуся тут 4-й день. Я вважаю, що в мене немає права вийти, поки тут знаходяться співробітники служби державної охорони. Крім того, якщо я вийду, то я вже не зможу потрапити назад", - сказав Толстоухов.

Він зазначив, що в будинку уряду є все необхідне для життєзабезпечення. Толстоухов також повідомив, що незважаючи на всі обіцянки, змогли потрапити тільки окремі технічні працівники.

Толстоухов також заявив, що не збирається залишати будівлю. "Я не маю наміру залишати будинок уряду до тих пір, поки в цій країні є Конституція і є закон", - сказав міністр.

***

У ніч з 28 на 29 листопада у Вінниці невідомі особи підпалили приміщення обласного виборчого штабу Віктора Ющенко.

Близько 4.00 невідомі розбили вікно в приміщенні штабу і закидали його пляшками із запальною сумішшю. Під час пожежі згорів комп'ютер, на якому була інформація про всі правопорушення, зафіксовані під час виборів 21 листопада.

***

Люди, які взяли в облогу Кабінет міністрів України, пропускають в будівлю лише співробітників служби Держохорони.

"Охорона державних цінностей повинна бути в належному порядку", - повідомив УНІАН представник громадської кампанії "Пора" Євген Дикий.

Він повідомив, що на початку одинадцятої один із урядовців середньої ланки уряду пробрався до будівлі уряду, перелізши через триметрові ворота, що виходять на вулицю Грушевського.

"Ми вже не стали стягувати його за штани, оскільки це могло б розцінюватися, як застосування сили", - зазначив представник кампанії "Пора".

***

В Одесі в понеділок о 13 годині відбудеться пікетування міськради на Думській площі. На 14.00 годину заплановане пікетування облдержадміністрації на проспекті Шевченка, 4.

У той же час одеська міська рада відмовила центральним ЗМІ в акредитації на позачергову сесію, яка почнеться в понеділок о 14.00.

Начальник управління інформацією міськради Олексій Зарічанський заявив, що інформаційне агентство "Інтерфакс-Україна" на цій сесії не буде присутнім, так само як й інші київські ЗМІ. Причину він не назвав.

На засідання буде допущена тільки місцева преса.

11:30

Співробітники банків "Дністер" (Львів) і "Прикарпаття" (Івано-Франківськ) вирішили підтримати акції опозиції проти фальсифікації на виборах президента. Про це "Українським Новинам" повідомили представники банків.

11:20

Активісти ПОРИ прикували себе до дверей Кабінетру міністрів та адміністрації президента.

Вони також встановили пікети біля усіх під’їздів ще з ночі, а з 8 ранку 29 листопада не допустили працівників цих установ всередину будинків, передає прес-служба центрального штабу Ющенка.

В понеділок активісти ПОРИ продовжили проведення акцій громадянської непокори, заблокувавши усі входи до будинку Кабінету Міністрів по вулиці Грушевського та Інститутській та адміністрації президента по вулиці Шовковичній та Банковій.

Активісти заявили, що не збираються припиняти блокування і впустять у приміщення Кабміну та адміністрації президента тільки членів нового народного уряду та законнообраного президента України.

Акції блокування адміністративних приміщень активістами ПОРИ проходять в рамках акції протесту проти тотальної фальсифікації виборів президента та спроби державного перевороту у країні. ПОРА переконана, що злочинцям місце не у державних коридорах влади, а на лаві підсудних.

11:15

Донецька обласна рада вирішила не припиняти трансляцію телекомпанії "5 канал" і телерадіокомпанії "Ера" у Донецькій області.

Про це на позачерговій сесії Донецької облради у неділю повідомив голова Донецької облради Борис Колесников, повідомляє "Український вибір".

"5-й канал і ТРК "Ера" відключати не будуть", - сказав Колесников. Він додав, що облрада виступає за рівноправне надання трансляції всім телеканалам.

"Позиція обласної ради - це свобода слова й засобів масової інформації і їх рівна присутність, тому ніяких відключень жодних каналів... Це буде надто великий подарунок", - сказав Колесніков.

11:00

У понеділок розпочався восьмий день народного повстання проти фальсифікації виборів.

Прихильники Ющенка знову зібралися на Майдані Незалежності, вони також блокують будівлі адміністрації президента, Кабінету Міністрів.

Об 11 вони вирушать також до Верховного суду, де Судова палата у цивільних справах розпочне розгляд скарги довіреної особи Ющенка Миколи Катеринчука від 24 листопада 2004 року про оголошення обраним президентом України Віктора Януковича.

Вранці навколо будівлі Верховного Суду України співробітниками МВС посилено охорону.

Як передає кореспондент УНІАН, кордони міліції стоять вздовж вулиці Пилипа Орлика та у прилеглих дворах.

Крім того, безпосередньо біля входу до приміщення Верховного Суду розташовано кілька мікроавтобусів зі співробітниками спецпідрозділу "Барс".

Виступаючи перед учасниками мітингу на Майдані Петро Порошенко повідомив, що судді Верховного Суду не можуть потрапити на роботу через те, що спецназ блокує вхід до приміщень суду.

Також Порошенко розповів, що заступник генпрокурора, колишній прокурор Донецька Пшонка віддав вночі наказ про застосування сили проти учасників акції непокори, які блокують адміністративні будівлі.

Окрім цього Мітингуючі взяли в облогу Музейний провулок у Києві і ведуть переговори зі спецназівцями про звільнення будівлі, де, за неофіційними даними, розташовано тіньовий штаб Віктора Януковича.

Про це повідомив УНІАН координатор мобілізаційного штабу українських сил самооборони на Музейному провулку Богдана Яцуба.

Він зазначив, що в понеділок зранку з будівлі по Музейному провулку, 12 вже вишли два бійці спецназу.

В цілому, за його інформацією, зараз у будівлі знаходиться близько 40 представників спецпідрозділів. "Ми їм носимо їжу, і нормально спілкуємося", - сказав Яцуба.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді