Дев'ятнадцятий день боротьби за свої права

Четвер, 9 грудня 2004, 23:00
 
фото Олександра Шлапака
 
22:06

Одеський штаб Ющенка заявляє, що в п'ятницю нібито від імені регіональної коаліції "Сила народу" була оприлюднена фальшивка з вимогою відставки керівника облштабу Володимира Курінного.

"У ній викладена дезінформація, покликана посіяти ворожнечу серед прихильників Віктора Ющенка", - говориться в заяві облштабу.

"Представники політичних сил, які входять у коаліцію, дану заяву не підписували. Зокрема, мова йде про керівництво облорганизацій партій "Батьківщина", СПУ, "Собор". Не підписували її й лідери партій, які входять у блок "Наша Україна".

"Таким чином, мова йде про фальшивку, спрямовану на внесення сум'яття в ряди прихильників "помаранчевої революції", - говориться в заяві облштабу Ющенка.

"Слід зазначити, що останнім часом проти Одеського регіонального штабу розв'язана справжня інформаційно-диверсійна війна, за якою стоїть нинішня збанкрутіла влада і її союзники".

18:52

Усі підприємства Львівської області, які брали участь у політичному страйку, припинили його.

Про це на засіданні Львівського прес-клубу реформ повідомив заступник начальника головного управління економіки Львівської облдержадміністрації Микола Польовий, відповідаючи на запитання "Українських Новин". "Підприємства на сьогоднішній день усі працюють", - сказав він.

За даними мерії Львова й Львівської облдержадміністрації, у страйку брали участь від 100 до 200 компаній, у тому числі приватних.

Як повідомляло агентство, раніше Державна адміністрація у Львівській області закликала страйкуючі підприємства області припинити страйки.

24 листопада створений партіями-прихильницями лідера блоку партій "Наша Україна" Віктора Ющенка Комітет національного порятунку оголосив всеукраїнський політичний страйк.

Найбільшими підприємствами Львова, які брали участь у страйку, були "Львівська пивоварня" й "Львівсільмаш".

17:24

Населення наметового табору прихильників Ющенка на Хрещатику в Києві скоротилося до 1,5 тис. чоловік

Про це "Українським Новинам" повідомив начальник охорони периметру наметового табору Максим Круковський.

З його слів, під час проведення акцій на підтримку Ющенка на Майдані Незалежності населення табору досягало 5-6 тис. чоловік.

За іншими оцінками, які оприлюднювалися у ЗМІ, під час піку акцій громадянської непокори кількість мешканців наметового містечка сягала 10-15 тисяч осіб.

16:45

Громадянська кампанія "Пора" розпочинає всеукраїнську акцію збору подарунків для сиріт з дитячих будинків України до дня Святого Миколая "Святий Миколай — схід і захід разом".

"З тоталітарним режимом Україна втратила споконвічну національну традицію вшанування Святого Миколая. Ми повинні повернути це свято, і метою нашої акції є допомога дітям, що залишились без батьків, поздоровлення їх зі Святом святого Миколая, що відзначається 19 грудня, та наступаючим Новим Роком, поширення кращих традицій української культури, добра, любові, поваги, турботи про ближніх", - зазначається у повідомленні "Пори".

За інформацією "Пори", в Україні зараз існує 119 дитячих будинків та інтернатів, в яких "не вистачає найнеобхіднішого – теплого одягу, іграшок, книжок і навіть фруктів та солодощів".

"Це те, що не вартує багато грошей, але може принести багато світла та тепла у дитячі серця. Ми дізналися про конкретні потреби окремих дитячих будинків та сподіваємось на Вашу допомогу, ми обіцяємо, що кожна дитина отримає те, у чому має найбільшу потребу", - сказано у повідомленні.

"Пора" просить приносити подарунки (фрукти, іграшки, дитячий одяг, цукерки, дитячі книги) до намету "Громадянська Опозиція" на Майдані Незалежності (між Головпоштамтом та МакДональдсом), до пам’ятника Сковороді на Контрактовій площі або до входу в магазин "Дитячий світ" (метро "Дарниця").

Час роботи пунктів: з 10:00 до 20:00. Збір буде проходити до 17.12.2004 включно.

Тих, хто має можливість надати окрему цільову допомогу дитячим будинкам – просять телефонувати за номерами 8(050)377-7102, 8(039)293-4620.

Грошову допомогу можна надсилати на рахунок:
МФО 320 564, ОКПО 21707100, р/р 29241800002006, рахунок картки 840063 у банку "Надра".

Також просять телефонувати тих, у кого є можливість допомогти в транспортуванні та врученні подарунків.

15:52

Невідомі побили в Сімферополі заступника голови тервиборчкому міського округу №2 від штабу Ющенка Івашова

Про це "Українським Новинам" повідомив прес-офіцер сімферопольського міського управління міліції Уляна Лях.

З її слів, потерпілий 8 грудня звернувся до міліції із заявою за фактом нанесення йому тілесних ушкоджень.

15:15

Прихильники Ющенка залишили Центр культури й мистецтв на вулиці Інститутській у Києві

Зі слів працівників Центру, прихильники Ющенка залишили будинок 9 грудня.

Крім цього, прихильники Ющенка залишили Будинку офіцерів у Києві, який вони раніше займали.

13:57

Документи, які свідчать про фальсифікації результатів виборів, що були вилучені опозицією з адміністрації президента України та будинку, де за неофіційними даними розташовувався "тіньовий" штаб кандидата на пост президента Віктора Януковича, передано до міліції.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив журналістам кандидат на пост президента України Віктор Ющенко.

"Всі ці документи передано до міліції для їх вивчення", - сказав він.

Ющенко не уточнив, до яких підрозділів чи органів було передано документи

13:53

У Донецьку зруйновано наметове містечко "Пори", яке простояло лише 20 хвилин.

За повідомленням громадянської кампанії "Пора", у п'ятницю двадцать її активістів розгорнули наметове містечко в центрі Донецька.

"Результат перевершив навіть найпохмуріші сподівання, - повідомляє "Пора". - Через двадцять хвилин до наметового містечка підійшла група молодиків бандитської зовнішності і вщент розгромила намети".

Як зазначається у повідомленні, "50 молодиків, які не мали жодної символіки, діяли агресивно: розтрощено палатки, прапори "Пори", побили активістів". Також, за інформацією "Пори", було розбито камеру фотографа газети "Салон", який здійснював відеозйомку події. Самого фотографа теж брутально побито.

Як вказуєьться у повідомленні "Пори", "група міліції спершу проігнорувала події і підійшла трохи пізніше".

"В процесі складення протоколу один з активістів Остап Кривдик попросив пред’явити посвідчення. Як наслідок реалізації абсолютно законного права громадянина України, 5 активістів опинилися у відділку. Адреса наразі не відома", - сказано у повідомленні.

Зараз міліція проводить опис наметів.

12:45

Львівський обласний штаб Ющенка має намір направити з Львівської області в Луганську область 5 тис. чоловік для спостереження за переголосуванням другого туру виборів президента, що пройде 26 грудня.

Про це журналістам у Львові повідомив керівник штабу Петро Олійник.

"Нам потрібно привезти не менше ніж 5 тис. чоловік у Луганську область, тому що до нас приїжджали донеччани в першому-другому турі, 6 тис. чоловік", - сказав він.

Він додав, що це прохання Віктора Ющенка.

Олійник сказав, що зараз закон дозволяє жителям Львівської області їхати спостерігачами або членами дільничних комісій на сході України.

Він додав, що штаб, який займеться організацією виїзду жителів Львова в Луганську область, буде створений у приміщенні Львівської крайової організації Народного Руху, повідомляють "Українські новини".

Олійник також закликав львів'ян здавати в міліцію тих, хто поширює антиросійські настрої, повідомляє львівське інтернет-видання "Вголос".

"Уже зараз заслані козачки ходять по ринках, по магазинах, ходять серед людей і починають людей налаштовувати на антиросійські чи інші настрої. Знайте: той, хто сьогодні забороняє кому-небудь говорити будь-якою мовою в побуті у Львові і Львівській області - це провокатор. Беріть їх за руку й здавайте в міліцію", - сказав він.

Ці технології, за словами Олійника, розроблені "засланим козачком, який очолює штаб Віктора Януковича".

В мітингу взяли участь близько тисячі осіб.

12:15

Учасники акції громадянської непокори поступово роз'їжджаються з Києва.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", у цей час повністю знято пікет біля будинку Кабінету міністрів. Там працюють комунальні служби, очищаючи стіни будинку від написів, нанесених у ході акції.

Біля Верховної Ради перебуває наметове містечко громадянської кампанії "Пора", у якому, за словами одного з охоронців, зараз близько 60 осіб, але до кінця дня очікується збільшення їхньої кількості до сотні.

Міжнародний центр культури й мистецтв (колишній Жовтневий палац), у якому раніше розташовувалися учасники акції, закритий для доступу. Комунальні служби зараз упорядковують сам будинок і територію довкола нього.

Подальше знаходження учасників акції в "Українському будинку" і Будинку профспілок перебуває під сумнівом. Як повідомили агентству в комендатурах Будинку профспілок й Українського дому, у цей час вирішується питання про те, чи будуть і далі в цих будинках розташовуватися штаби акції.

На Майдані Незалежності людей практично немає. Там як і раніше залишається близько 500 наметів, установлених на проїзній частині площі й Хрещатика.

Кількість людей у наметовому містечку співробітники добровільної охорони назвати відмовилися, пославшись на "службову таємницю".

Посередині містечка біля пам'ятника Незалежності встановлено надувний апельсин висотою більше 5 метрів.

З наметового містечка на Хрещатику продовжують їхати іногородні учасники акції.

Як повідомив один зі членів комендатури, після останнього виступу лідера опозиції Віктора Ющенка, на якому він закликав іногородніх їхати додому й вести агітацію на місцях, виїхало близько 5 тис. осіб.

***

Вулицю "Павлика Морозова" у Вінниці планують перейменувати на вулицю "Помаранчевої революції".

Як передає кореспондент УНІАН, заступник міського голови Вінниці Микола ГУНЬКО заявив, що з проханням ініціювати таке перейменування до Вінницької міськради звернулася Вінницька обласна молодіжна громадська організація "Наше Поділля".

Голова ВОМГО "Наше Поділля" Юрій Степанець вважає, що таке рішення підкреслить віру громадян в демократичні процеси, що відбувалися в Україні внаслідок мирної Помаранчевої революції.

12:06

У Донецьку поранено ножем голову обласного комітету партії "Солідарність" Сергія Зікеєва, який під час виборів працював членом дільничної комісії від кандидата на пост Президента України Віктора Ющенка.

Як повідомили УНІАН у прес-службі депутатської партійної групи "Солідарність" фракції "Наша Україна" у Верховній Раді України, за фактом нападу Ворошиловський районний відділ внутрішніх справ у Донецьку відкрив кримінальну справу проти Ігоря Марушко, якого було затримано за скоєння злочину. У підозрюваного вилучено речові докази.

Це вже не перший випадок побиття представників "Нашої України" у Донецьку. 18 листопада Зікеєва побили серед дня в прилюдному місці. Бандити відібрали у нього особисті речі: посвідчення помічника народного депутата, паспорт.

***

Для коректування списків виборців органи реєстрації актів громадянського стану Міністерства юстиції нададуть відомості про померлих громадян безпосередньо дільничним виборчим комісіям.

Такі функції покладені на РАГСи новою редакцією закону про вибори президента, що був прийнятий парламентом на поточному тижні, повідомляє прес-служба міністерства з посиланням на слова глави відомства Олександра Лавриновича.

Списки померлих повинні бути уточнені за період з 31 березня 2002 року. Як підкреслив міністр, частина 4 статті 3 нової редакції закону прямо покладає на систему РАГ обов'язок надати цю інформацію безпосередньо кожної дільничної виборчої комісії, а не органам місцевого самоврядування після відповідного запиту з їх боку, як відзначала стара редакція закону.

11:56

Одеська коаліція "Сила народу" вимагає відставки керівника обласного штабу "Нашої України" Курінного.

Лідери одеської обласної коаліції "Сила народу", висловили "незгоду і протест проти одноосібного рішення керівника обласного штабу "Нашої України" Володимира Курiнного, який уклав угоду з головою міської ради Русланом Боделаном, результатом якого стала ліквідація наметового містечка у будинку облдержадміністрації".

Про це сказано у Відкритому листі групи членів коаліції "Сила народу", які "вважають сепаратні переговори політично помилковими і вимагають негайної відставки Одеського міського голови Боделана і притягнення його до кримінальної відповідальності за заклики до створення так званого "Новоросійського краю".

На думку підписантів, ліквідацію наметового містечка також слiд було погоджувати з членами коаліції "Сила народу".

"Це тим паче неприйнятно, - йдеться у Відкритому листі, - якщо врахувати, що сам Курiнний бiльшу частину двотижневого пікетування органів влади провів у Києві, доручивши координацію акцій протесту в Одесі особам, якi з покладеним на них завданням не справилися… Такий стиль керівництва неприйнятний як для членів коаліції, так і для рядових учасників акції, оскільки це суперечить духу і принципам "помаранчевої революції".

****

Голова Харківської облдержадміністрації Євген Кушнарьов закликав своїх прихильників об`єднуватися у громадський рух під назвою "Вместе", девізом якого стане гасло "Вместе мы сильнее!".

Як передає кореспондент УНІАН, ця пропозиція губернатора пролунала у четвер на зустрічі з його прихильниками.

"Треба ставити перед собою законні політичні цілі, які реалізовуються тільки в результаті виборів органів влади. Наш рух повинен готуватися до виборів в усі рівні влади на території Харківщини: від села, селища, міста до обласної ради", цитує слова Кушнарьова сайт облдержадміністрації.

Коментуючи засідання Координаційної ради Міжрегіонального союзу органів місцевого самоврядування, яке має відбутися сьогодні у Донецьку, Кушнарьов зазначив, що там будуть обговорюватися шляхи послідовного переходу України до федеративного устрою.

При цьому він підкреслив, що "федералізм означає внутрішній устрій України, який не має нічого спільного із замахом на цілісність країни. Тому все буде відбуватися в суворій відповідності до Конституції та законодавства".

Як повідомили УНІАН у прес-службі Донецької обласної ради, передбачається, що сьогодні у засіданні в Донецьку візьмуть участь близько 150 учасників, серед яких голови обласних рад південних і східних областей, керівники облдержадміністрацій, депутати всіх рівнів i вчені.

11:57

До 14-15 грудня влада Києва планує вирішити питання перенесення наметового містечка з проїжджої частини Хрещатика та майдану Незалежності.

Про це під час розширеного засідання колегії КМДА повідомив Київський міський голова Олександр Омельченко.

За його словами, вчора міська влада направила звернення до начальника штабу наметового містечка Романа Безсмертного, в якому просить перенести наметове містечко, тобто звільнити проїжджу частину Хрещатика та майдану Незалежності для святкування новорічних та різдвяних свят, оптимально та виважено розмістити намети в місцях, де вони не заважатимуть роботі та відпочинку громадян.

На переконання Київського міського голови, 440 наметів забагато для Києва, враховуючи те, що напруженість суспільно-політичної ситуації знята. За словами Омельченка, питання щодо розміщення наметів узгоджуватиметься з соціальними службами міста, зокрема транспортними та комунальними.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді