Інавгурація Ющенка

Субота, 22 січня 2005, 23:00

 21:10

О 21:00 в центрі Києва розпочався великий святковий феєрверк. На сцені біля Майдану Незалежності проходить святковий концерт.

21:00

Святковий концерт із нагоди інавгурації президента України пройшов у Києві в Національному палаці "Україна" у неділю ввечері.

Детальніше про концерт читайте тут.

17:10

Президент України Віктор Ющенко з дружиною у Маріїнському Палаці дали прийом на честь глав зарубіжних держав, членів урядів, голів парламентів, послів іноземних держав, які прибули до України з нагоди вступу на пост новообраного президента України.

На прийомі були також присутні екс-президенти України Леонід Кучма з дружиною та Леонід Кравчук, голова Верховної Ради Володимир Литвин, віце-спікер ВР Олександр Зінченко, члени команди Ющенка - Юлія Тимошенко та Анатолій Кінах.

Детальніше про прийом читайте тут.

14:10

Після виступу на Майдані Ющенко знову вирушив до Маріїнського палацу, де в нього запланована зустріч з представниками іноземних делегацій.

13:59

Після закінчення промови Ющенка Тарас Петриненко виконав пісню "Україно".

В цей момент вся родина Ющенка стоїть на трибуні. Серед них навіть онук Ющенка Віктор, якому не виповнилося ще й місяця.

13:50

Ющенко виголосив свою промову на Майдані:

"Дорогий мій український народе, гості, шановна українська громадо, шановний український Хрещатику і Майдане. Сьогодні Україна вільна і незалежна, ми скинули з плечей тягар минулого! Більше ніхто не посміє вказувати нам як жити і кого обирати. Я став президентом волею народу. Ми з вами його сини і доньки. Я хочу говорити сьогодні, дивлячись вам у вічі.

Велика честь звертатися до вільних людей, які тримають в руках не лише український прапор, але й долю своєї країни.

Перед цим народом я хочу продовжити свою присягу. Присягаю, ми змінимо українське життя. Моя перемога – це перемога всього українського народу і кожного громадянина зокрема.

Дякую за неї Господу Богу, який дав нам віру, надію і любов. Ними ми перемогли! Молюся, щоб ми зберегли їх у своїх серцях.

Дякую українському народу за його віру, дякую всім і кожному, хто відгукнувся на мої слова "Вірю в Україну, Знаю свій обов’язок, Разом ми переможемо!".

Ви відкрили своїй країні дорогу майбутнього.

Дякую всім і кожному громадянину України, за кого б він не голосував. Моя перемога – це перемога усіх. Кожен має право обирати шлях України, кожен може обирати ті кольори, які йому близькі.

Але, дорогі друзі, дорогі українці, наш спільний вибір - кольори українського прапору, він об'єднує нас усіх, хто живе на Сході, на Заході, на Півночі і на Півдні.

Дякую своїй команді, яка працювала на перемогу. Ви, мої дорогі побратими, були непохитними на дорозі, пройденій разом, вірю - ви будете невтомними у роботі, що чекає нас попереду.

Дякую своїй родині, дружині, дітям і онукам. Ви були зі мною у найважчі дні, ви зі мною сьогодні на святі, вірю, ви завжди будете моєю надією і опорою.

Я хочу сьогодні зробити низький уклін моєму батькові Ющенку Андрію Андрійовичу – учителю з маленького села Хоружівка, в’язню Освенциму і Бухенвальду.

Батькова правда вела мене по життю і привела до високої честі стати на чолі своєї країни.

Дякую моїй мамі Варварі Тимофіївні за любов і молитву, що берегли мене. Прошу у неї вибачення за всі болі, які довелося витримати її материнському серцю і особливо в останні чотири місяці.

Я гордий стояти разом із вами на цьому місці. Два місяці тому на цей Майдан, на площі і вулиці по всій Україні вийшли мільйони людей. Наші брати і сестри, батьки й діти, друзі і сусіди стояли вдень і вночі, і в сніг, і в мороз. Україна ловила кожне слово, сказане тут.

Серце України билось на цьому Майдані. Вільні люди з усього світу, наші співвітчизники, розкидані по далеких землях, стали пліч-о-пліч із нами.

На Майдані Незалежності українці постали перед світом як сучасна українська нація. Мужній опір розбудив наші душі, всі ми відчули себе громадянами України. В нас прокинулася гідність, благородство і милосердя. Озброєний лише вірою і переконаннями, народ здобув прекрасну мирну перемогу. Це перемога свободи над тиранією, права над беззаконням, майбутнього над минулим.

Переможцем став кожний громадянин України. Ми добилися чесних виборів, і 26 грудня ми розминулися зі своєю долею. Ми вільно обрали шлях, яким готові йти вперед і вгору. Наш вибір підготовлений усією історією...

Повністю промову читайте тут

13:40

Тим часом, на офіційному сайті www.president.gov.ua вже встигли змінити фото президента. Остання новина – за 12:13 про те, що Леонід Кучма бере участь в церемонії інавгурації Ющенка. В цій новині Кучма вже не називається президентом.

 
 
13:35

Віктор Ющенко прибув на Майдан Незалежності. Він проходить через площу і підходить до ротонди, яку увінчує пам'ятник Незалежності.

Там встановлено трибуну для виступу Ющенка.

Вчетверте лунає гімн України.

13:25

На Майдан Незалежності прибула перша леді України Катерина Ющенко-Чумаченко.

Вона одягнена в костюм від українського дизайнера Роксолани Богуцької. Її одяг зроблений з білого кашеміру та розшитий маленькими білими квіточками, як елемент національного оздоблення. Вона була співавтором дизайну свого костюму. З прикрас на ній були традиційні для України коралі кільчики та намисто, - передає кореспондент телеканалу "1+1".

Дочка Віталіна одягнена в костюм від Лілії Пустовіт, а маленькі Христинка та Софійка одягнені в костюмчики від Оксани Караванської в українському стилі. Найменший син Ющенка Тарасик одягнений в костюм, стилізований під козацький жупан, який пошитий Тетяною Островерхою.

13:23

На Майдані незалежності, за останніми даними, 500 000 українців, повідомляє ведуча каналу УТ-1.

На інавгурацію прибули лідер СПС Борис Нємцов та Анатолій Чубайс, лідер лужніковської групи Олександр Бабаков.

Прийшли святі отці різних конфесій.

Під пам'ятником Незалежності приготовано місця для гостей громадської інавгурації. Саме там можна побачити дружину Ющенка, його родину, народних депутатів.

Частина депутатів підходять до майдану пішки по вулиці Інститутській, невеликими групами. Побачивши в одній з них Юрія Ключковського, люди почитають скандувати його прізвище.

В іншій групі ідуть Костенко, Плющ, Онопенко, Філенко. Люди, побачивши їм, гукають "Молодці!"

Народ сам режисує розстановку, повідомляє ведуча УТ-1. Режисером же акції є Михайло Крупієвський, додає вона.

На Майдан прибула також Юлія Тимошенко в білому пальто, яка вітається з дружиною Ющенка.

Іде ще одна група народних депутатів – у числі них Олександр Мороз та Юрій Луценко. Люди починають скандувати "Мороз!"

На Майдан прибули два автобуси з офіційними гостями. Колін Пауел став поряд з Александром Кваснєвським. Пауел потирає носа, йому холодно.

Депутати роблять фотознімки.

13:10

На пагорбі перед Жовтневим палацом група революційних барабанщиків вистукує ритми на металевих бочках. Таким чином, за їхніми словами, вони висловлюють йому підтримку, нагадуючи, як раніше перед кабміном "боролися за Ющенка".

До майдану починають приїжджати з будинку Верховної Ради закордонні делегації. Пізніше сюди має приїхати президент Віктор Ющенко.

13:00

Перед Маріїнським палацом вишикувано почесну варту. Пролунав гімн України.

Ющенко, який став Верховним головнокомандувачем, привітав військових та пройшов до Вітальної зали Маріїнського палацу, де проведе першу зустріч із керівництвом армії.

12:59

По дорозі до Маріїнського палацу до Ющенка спробувала з питанням прорватися група грузинських журналістів. Ющенко приклав руку до грудей і сказав: "Зараз я попрацюю по протоколу, хлопці..."

12:50

Після промови Ющенка у Верховній Раді прозвучав гімн України.

Ющенка ще раз привітали голова Конституційного суду та Голова ЦВК. Новий президент пройшов крізь кулуари в супроводі голови протоколу АП Чернявського.

Одягається і виходить, його вітають соратники - Олександр Зінченко та Євген Червоненко.

Ющенко вийшов з парламенту в супроводі Чернявського і Зінченка та направився до Маріїнського палацу.

 
Всі фото з сесійної зали - Рейтер
 
12:45

Ющенко піднявся на трибуну, де виголосив свою промову.

"Пресвяті отці, голово Верховної Ради, шановні народні депутати, високоповажні гості, дорогі друзі. Я вперше говорю із цієї трибуни як президент України. До цього я мав честь стояти за цією трибуною як голова Нацбанку, прем'єр-міністр, лідер фракції "Наша Україна", із цієї трибуни мені доводилося говорити солодкі і гіркі слова, бути в тузі й бути в дуже щасливих моментах.

Кожного разу я піднімався на цю трибуну і хотів, щоб кожне слово будувало наш великий дім – велику і незалежну Україну. Я щасливий тим, що моя праця була немарною. Вона додалася до праці моїх побратимів, до роботи нашого парламенту, до справи українського народу, справи кожного громадянина. На мій погляд, це той випадок, коли ми будуємо стіну, а стіна будує нас.

Сьогоднішня подія ще раз доводить – українська нація і українська держава відбулися. Добилися чесних виборів, передачі влади відбулася легітимно, це велика національна перемога! Здобута мільйонами українських рук демократія витримала випробування на міцність, витримала і непростий іспит Верховна Рада.

У час випробування вона знайшла в собі сили стати на захист справедливості - парламент був із народом, підтримав його прагнення і сподівання. Ви, шановні народні депутати, захистили українську демократію, захистили єдність і соборність України.

Щира подяка вам за це! Щира подяка кожному депутату! Сьогодні я хочу запропонувати вам свою руку, подати руку кожному депутату, кожній фракції, кожному керівнику фракції і закликати вас до співпраці.

У нас одна ціль – заможна, демократична Україна. Переконаний, для кожного депутата, який знаходиться в цій залі – Україна є понад усе! Це хороший предмет нашої спільної праці. Я переконаний, що наша робота буде продовжуватися. Нам разом працювати з народом і заради народу", - сказав Ющенко.

"В такий день, шановні друзі, я шукаю спосіб, щоб ми були серед людей", - наголосив він.

Він запросив гостей і депутатів на Майдан, щоб продовжити присягу перед народом.

"Я вас закликаю – ходімо до громади, вона нас чекає, і будьмо разом", - закінчив промову Ющенко.

Литвин закликав депутатів консолідовано привітати Ющенка зі вступом на посаду президента.

Депутати встали і вигукують "Ющенко!"

Після цього Литвин закрив урочисте засідання і шосту сесію Верховної Ради. Ще раз пролунав гімн України.

12:43

Коли голова ЦВК Ярослав Давидович на урочистому засіданні Верховної ради оголосив Віктора Ющенка президентом, частина присутніх на Майдані Незалежності людей почала в такт із депутатами скандувати "Ющенко!".

Після складення присяги Ющенком та після того, як голова Конституційного Суду Селівон оголосив про те, що Ющенко вступив на посаду, люди радісно закричали.

Після оголошення про те, що з того моменту президент Кучма склав свої повноваження гул повторився з більшою силою.

 
 
12:40

Литвин запропонував Ющенку зайняти своє місце – він вперше зайняв місце президента.

Спікер також запросив Миколу Азарова скласти повноваження попереднього уряду.

За словами Азарова, "в Україні спокійна економічна обстановка і є підстави для розвитку. Складаю повноваження уряду і бажаю вам успіху".

Ющенко доручив уряду виконувати обов’язки до початку роботи нового уряду. Це перший підписаний Ющенком указ.

 
 
12:30

О 12:20 в парламенті хор виконав гімн України. Віктор Ющенко стоїть на трибуні.

Литвин відкрив засідання та надав слово голові ЦВК Ярославу Давидовичу, який зачитав постанову про результати виборів президента України.

Після цього, вітаючи нового президента, встали навіть депутати фракції Регіони України.

Голова Конституційного Суду Микола Селівон заявив, що Ющенко виконав всі законодавчі вимоги до президента України – склав депутатські повноваження, не займається іншою оплачуваною роботою тощо, "відутні інші обставини".

"Я, Віктор Ющенко волею народу вибраний президентом України, усіма своїми справами зовбов'язуюсь дбати про суверенітет України, виконувати свої обовязки в інтересах співвітчизників", - склав Ющенко присягу на Конституції та Персопницькому Євангеліє.

Депутати вітали його вигуками "Ющенко!".

Голова Конституційного суду заявив, що Ющенко став президентом України. Він також заявив про складення повноважень Леоніда Кучми.

Голова ЦВК також вручив Ющенку посвідчення президента.

Ющенко стоїть на трибуні.

Голова Конституційного суду передав Ющенку президентські клейноди - мантію, печатку президента, символ президента та булаву.

Зал устав, хор співає "Боже великий, єдиний".

12:25

На підходах до Верховної Ради під час інавгурації Віктора Ющенка зібрався невеликий пікет Віктора Януковича.

Близько сотні людей з біло-блакитними прапорами "Вибір – 2004" спочатку зібралися на вул. Грушевського біля будинку офіцерів.

Прохід далі їм заблокував потрійний кордон міліції. Після того прихильники Януковича вирішили зробити обманний маневр і підійти до парламенту з боку вулиці Інститутської. Однак і там їх перекрили кордоном біля готелю Національний.

Люди обурені, що прихильників Ющенка далі пускають, а Януковича – ні. Пікет проходить спокійно.

12:24

В проходах парламенту стоять курсанти військового училища імені Богуна. Депутати з місць мобільними фотографують церемонію.

О 12:20 в парламенті хор виконав гімн України. Віктор Ющенко стоїть на трибуні.

Литвин відкрив засідання та надав слово голові ЦВК Ярославу Давидовичу, який зачитав постанову про результати виборів президента України.

12:10

Близько півсотні журналістів, акредитованих на висвітлення інавгурації Віктора Ющенка не змогли потрапити в приміщення парламенту з невідомих причин.

Журналісти зібралися під першим під'їздом парламенту, але їх не допустили всередину, хоча вони були в списках акредитованих, повідомляє кореспондент "Української правди".

Допуск всередину парламенту з невідомих причин припинили більш ніж за півгодини до початку інавгурації.

Хоча, як відомо, журналісти повинні були перебувати не в кулуарах парламенту на другому поверсі й навіть не в ложі преси, а в кулуарах третього поверху й дивитися трансляцію по телевізору.

12:05

Володимир Литвин розпочав урочисте засідання з нагоди інавгурації Ющенка.

Він повідомив, що у Верховній Раді присутній президент Кучма, який сидить в урядовій ложі поряд з першим президентом України Леонідом Кравчуком.

В ложі також знаходяться закордонні делегації. Президент Латвії Вайра Віке Фрейберге має помаранчеву троянду на костюмі.

Біля трибуни, по праву руку сидить голова Конституційного суду, по ліву – голова ЦВК Ярослав Давидович.

***

Віктор Ющенко прибув до парламенту України, де в неділю пройде його інавгурація.

Разом з ним прибула дружина Катерина Чумаченко, одягнена в білий костюм.

У холі його зустрів спікер Верховної Ради Володимир Литвин.

В холі стоїть почесна варта в козацьких костюмах. Ющенко вклонився клейнодам та пішов вітатися з гостями.

У залі парламенту вже приготовано Конституцію та Євангеліє, на яких присягатиме президент. Біля них вже півгодини фотографуються депутати.

Тим часом зранку на Майдані продовжують збиратися кияни та приїжджі з інших регіонів України, які збираються бути присутніми на громадській інавгурації президента.

У суботу поперек Майдану Незалежності встановили сцену, яка стоїть обличчям до Європейської площі.

На Хрещатику біля метро залишаються десять наметів прихильників Ющенка. Їх жителі заявляють, що підуть лише після інавгурації. Зараз в наметах люди обідають.

Також біля головпоштамту стоять чотири намети прихильників Януковича, які заявляють, що стоятимуть, скільки їм скажуть.

Під Маріїнським палацом вишикувався президентський полк.

14:45

По закінченні церемонії прийняття присяги президентом України Віктором Ющенком на Майдані Незалежності офіційні особи, які були присутніми на церемонії, розходилися по-різному.

Ющенко з дружиною сіли в президентський "Мерседес" і поїхали до Маріїнського палацу.

Деякі пішки вирушили нагору по вулиці Інститутській, де їх очікували автомобілі й автобуси, і лише деякі з VIP-персон дозволили собі підійти до людей і потиснути руки присутніх на Майдані.

Серед таких персон, помічених кореспондентом ЛІГАБізнесІнформ, виявилися лідер фракії БЮТ Юлія Тимошенко, спікер парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе і президент Польщі Александр Кваснєвський.

За спостереженнями кореспондента видання, серед присутніх журналістів найбільший інтерес викликала персона Кваснєвського.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді